UPDATE Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, după întâlnirea cu sindicaliştii de la Sanitas: „O grevă nu ar fi de bun augur. Pacientul trebuie îngrijit!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii FOTO Mediafax
Ministerul Sănătăţii FOTO Mediafax

Sindicaliştii din Sănătate s-au întâlnit, miercuri dimineaţă, la Ministerul Sănătăţii, cu ministrul Sorina Pintea, pentru a discuta pe marginea scăderilor salariale din sistem. Oficialul prezintă propunerile sindicaliştilor premierului Viorica Dăncilă.

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că sindicatele au venit cu o serie de propuneri pentru a încerca să rezolve problemele salarizării din sistemul de sănătate. Pintea a menţionat că va înaintate propunerile sindicaliştilor premierului Viorica Dăncilă în cursul zilei de miercuri. 

„Propunerile sunt aproximativ aceleaşi care au fost făcute după mitingul din Piaţa Victoriei, sunt propuneri pe care le analizăm, o să le propun doamnei prim-ministru", a declarat Pintea, adăugând că propunerile sindicaliştilor sunt în mare parte aceleaşi cu cele ale autorităţilor. 

„În mare parte, pot să vă spun că propunerile noastre sunt aproximativ aceleaşi cu cele făcute de sindicate, dar va trebui să le analizăm, să mai facem nişte simulări astfel încât scopul modificărilor pe care le vom face ulterior să fie atins, adică nimeni să nu piardă din veniturile obţinute deja, să nu existe aceste probleme care există în acest moment”, a spus ministrul. Oficialul afirmă, de cealaltă parte, că o grevă în sistem nu este de bun augur. „Pacientul trebuie îngrijit. Cred că o grevă în acest moment nu este de bun augur”, a completat Pintea.

Plafonarea sporurilor, subiectul principal de discuţie

Reprezentanţii Sanitas au transmis, printr-un comunicat, că principalele discuţii s-au purtat în jurul revendicării Federaţiei de a se elimina plafonul de 30% pe ordonator principal de credite, impus de Legea salarizării bugetare, plafon care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament.

„O posibilă soluţie avansată este excluderea din limita celor 30 de procente a plăţii suplimentare pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, precum şi a plăţii  suplimentare pentru gărzi. Federaţia Sanitas a cerut, în continuare, acordarea creşterilor salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, precum şi negocierea şi semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate, revendicări cu care a declanşat programul de proteste”, se arată în comunicat.

Sindicaliştii consideră că „modificarea Legii 153/2017 este singura soluţie pentru un sistem de salarizare corect şi nediscriminatoriu în sănătate şi asistenţă socială”. Aceştia susţin că greva de avertisment şi greva generală rămân „în picioare”, iar calendarul protestelor nu se modifică în vreun fel. 

Ce s-ar putea întâmpla cu gărzile medicilor

Situaţia tensionată din Sănătate pare să îşi găsească o rezolvare: gărzile ar putea fi plătite suplimentar şi ar putea fi scoase din categoria sporurilor plafonate la 30%. Aşa a declarat premierul Viorica Dăncilă zilele trecute. Specialiştii susţin că soluţia ar fi una de bun augur, pentru că, la ora actuală, plata gărzilor este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă cadrele medicale, ele fiind plătite la nivelul lunii ianuarie 2018 şi nu la nivelul lunii martie 2018, când au intrat în vigoare majorările salariale. 

„Ca urmare a aplicării legii salarizării, regulamentul de sporuri şi plata muncii în gardă a suferit modificări, fapt care creează o serie de probleme pentru personalul medical. Decizia ca tariful orar practicat pe tot parcursul anului 2018 să fie cel din luna ianuarie a acestui an este una contrară prevederilor legale”, a explicat chirurgul Eleodor Cârstoiu, preşedintele sindicatului ProMedica, care spune că veniturile cadrelor medicale au scăzut şi din cauza banilor care s-au primit pe gărzi. 

În prezent, şi sporul pentru orele de gardă este plafonat la 30%. „Solicităm ca plata muncii în gardă să se facă la ora normată în salariul de bază, sporul de gardă să fie minim 50% în timpul săptămânii şi 100% în weekend şi în timpul sărbătorilor legale şi, nu în ultimul rând, ne dorim ca sporul să fie scos din capitolul altor sporuri, fiind aliniat normării activităţii de noapte şi de weekend”, a explicat chirurgul pentru „Adevărul”.

Medicii nu vor mai semna contracte pentru gărzi

Potrivit acestuia, gărzile nu vor mai fi atractive pentru medici, în condiţiile în care unii dintre aceştia vor primi mai puţini bani pentru o gardă suplimentară. „Nu vor mai vrea să încheie contracte pentru asigurarea liniilor de gardă, iar directorii de spitale vor trebui să se descurce cum pot. Un medic nu poate fi obligat să facă mai mult de patru gărzi pe lună, cât prevede contractul său de muncă.

Firesc ar fi ca ora de gardă să fie plătită la nivelul salariului din martie 2018”, a completat preşedintele sindicatului ProMedica. Pentru că nemulţumirea din sistem e tot mai mare, primul ministru a declarat că măsurile propuse vor fi discutate în amănunt cu sindicaliştii, astfel încât „până la 15 mai nimeni să nu aibă venituri mai mici de 20% peste venitul din decembrie 2016”. 

Reamintim că odată cu intrarea în vigoare a legii salarizării, personalul medical, respectiv medicii şi asistenţii medicali, au beneficiat de salarii mărite. Însă majorarea salarială a venit la pachet cu o plafonare a sporurilor, inclusiv cele pentru specialităţile medicale şi cele pentru orele de gardă sau pentru munca în condiţii periculoase ori deosebite. Asta în condiţiile în care până în luna martie, sporurile puteau ajunge chiar şi la 100%. În prezent, sporurile sunt plafonate la 30% per ordonator de credite, fiind la latitudinea managerului dacă acordă sporul minim sau sporul maxim unui cadru medical. 

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite