Senatorul Puiu Haşotti nu va fi sancţionat pentru afirmaţiile homofobe
0Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis, miercuri, să nu îl sancţioneze pe senatorul Puiu Haşotti pentru declaraţiile sale la adresa persoanelor de orientare homosexuală, însă instituţia condamnă public astfel de afirmaţii.
Colegiul director al CNCD, a decis , cu şase voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", că declaraţiile senatorului nu constituie fapte contravenţionale. Decizia a fost luată în urma confruntării datelor obţinute prin audierea lui Puiu Haşotti cu articolele 2 şi 15 din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a luat astăzi în discuţie cazul senatorului Haşotti, care a spus despre homosexuali că sunt „bolnavi”.
„Eu nu am absolut nimic să le reprosez proiect de lege pentru legalizarea parteneriatelor civile între persoanele de acelaşi sex.
Senatorul a fost audiat în legătură cu aceste declaraţii, iar CNCD a hotărât că Haşotti nu va fi sancţionat, întrucât se încadrează în limitele libertăţii de exprimare şi nu conţin elemente de incitare sau o ameninţare directă. Totuşi, instituţia condamnă public afirmaţiile lui Haşotti.
Senatorul Puiu Haşotti a recunoscut în cadrul audierii la care a fost supus de CNCD, că declaraţiile sale au fost nepotrivite, neconforme cu realitatea şi a susţinut că nu este homofob.
După ce a făcut declaraţiile, fostul ministru al Culturii a precizat că reacţiile sale referitoare la propunerile legislative avansate de Cernea nu trebuie înţelese „în sens strict patologic”, întrucât demersul său a fost unul politic.
Mai multe organizaţii non-guvernamentale au cerut atunci Partidului Naţional Liberal sancţionarea senatorului liberal care a făcut aceste declaraţii.
Puiu Haşotti a fost vizat şi de un grup de europarlamentari, care au semnat o scrisoare, prin care cereau CNCD, investigarea "declaraţiilor calomnioase" legate de homosexuali.
Deşi ieşirea fostului ministru al Culturii nu a fost privită cu simpatie de colegii de breaslă, cu excepţia lui Remus Cernea, deputatul care îşi doreşte legalizarea parteneriatelor civile între persoanele de acelaşi sex, parlamentarii români înclină către un răspuns negativ când vine vorba despre legalizarea uniunilor între homosexuali.
Deputatul PSD Mădălin Voicu este cel mai tranşant. „Să votez o astfel de lege e peste ceea ce cred eu că trebuie să reprezinte un comportament civilizat. Am nişte principii de la care nu abdic. Nu am complexe şi nici stereotipii de tipul «da» sau «nu». Dar, fiind şi un bun creştin, la un moment dat lucrurile acestea sunt, totuşi, extravagante, ca să fiu civilizat“, a explicat Voicu. Acesta este şi mai dur cu perspectiva adopţiilor în cuplurile gay.
„O parte din ceea ce se cheamă căsătorie între persoane de acelaşi sex aş putea înţelege, pentru că sunt oameni, după părerea mea, bolnavi. Dar adopţia o consider o blasfemie. S-ar face un sacrificiu cu acei copii care sunt adoptaţi de persoane de acelaşi sex“, a conchis Voicu.