Românii tratează în străinătate afecţiuni grave, străinii vin în România la medicii dentişti şi la chirurgii plasticieni

Românii tratează în străinătate afecţiuni grave, străinii vin în România la medicii dentişti şi la chirurgii plasticieni

Străinii preferă să îşi rezolve problemele stomatologice în România FOTO Adevărul

Românii îşi tratează în clinicile din străinătate malformaţiile congenitale, cataracta sau diferite tipuri de cancer, în timp ce străinii vin în România pentru tratamente stomatologice, chirurgie estetică, servicii spa şi wellness.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Pacienţii străini vin în România, dar ne vizitează pentru turism dentar, investigaţii şi tratamente oftalmologice, chirurgie estetică şi plastică. Atât timp cât vor continua să plătească cu aproximativ 40% mai puţin din preţurile din ţările de origine, vor continua să vină. Însă vorbim de turism medical: avem pe de-o parte medici stomatologi şi oftalmologi extraordinari, şi chirurgi esteticieni renumiţi, dar pe de altă parte avem nevoie de infrastructură şi servicii mai bune pe partea de turism”, spune Răzvan Andrei Nacea, director general Seytour, companie specializată în turism medical.

Piaţa turismului medical se ridică la 300 de milioane de euro

Printre principalele ţări din care au venit turiştii străini pentru a beneficia de servicii medicale în România se numără Germania, Marea Britanie, Italia, Franţa şi Israel.

Potrivit estimărilor Seytour, piaţa turismului medical din România se ridică la aproximativ 300 milioane de euro, fiind dominată de servicii spa şi wellness, şi are o perspectivă de creştere dacă sistemul public şi privat se vor implica mai mult în dezvoltarea infrastructurii şi în promovare. Cheltuiala medie a unui turist străin pentru servicii medicale în România este de 3.000 – 3.500 de euro.

„Românii îşi tratează în clinicile din străinătate malformaţiile congenitale, traumatismele rămase în urma unor accidente, cataracta, astigmatismul, diferite tipuri de cancer sau tumori. Multe dintre aceste cereri sunt, din păcate, situaţii grave”, a arătat Nacea.

Ungaria şi Turcia, destinaţiile favorite ale românilor

Cele mai solicitate destinaţii pe segmentul de turism medical de către români sunt Ungaria, Turcia, Austria, Germania şi Israel. Un român cheltuieşte în străinătate pentru servicii medicale peste 5.000 de euro, din cauza afecţiunilor majore tratate.

În ceea ce priveşte raportul dintre turiştii care vin în România pentru servicii medicale şi românii care apelează la acestea în străinătate, nu există statistici clare. „Ştim doar că sunt mai mulţi români care pleacă în străinătate pentru diferite tratamente medicale şi operaţii, decât străinii care ne vizitează pentru turismul medical”, spune Nacea.

Potrivit acestuia, numărul de turişti care apelează la servicii medicale, fie în România, fie în străinătate, a crescut anul trecut cu 15% faţă de 2013.

citeste totul despre: