Românii, campioni europeni la cheltuielile alimentare. Care este valoarea coşului minim de consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii cheltuie mai mulţi bani pe mâncare decât alţi europeni. Concluzia se desprinde din cele mai recente statistici furnizate de Eurostat, care arată că produsele alimentare şi băturile non-alcoolice reprezintă 27% din cheltuielile lunare ale românilor, care alocă dublu faţă de suedezi, spanioli sau francezi.

Aceste cheltuieli ar putea avea, potrivit specialiştilor, efecte nocive asupra sănătăţii, dat fiind faptul că românii ajung să facă excese alimentare, transmite digi24.ro. 

Pe de altă parte, un raport al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii arată că o familie formată din doi adulţi şi un copil cheltuie peste 5.500 de lei pe lună pentru un trai decent. Valoarea calculată de specialişti pentru coşul minim lunar este mare dacă o raportăm la salariul mediu pe economie din România, de 2.700 lei, notează sursa citată. 

Pentru români achiziţia de alimente reprezintă a treia cea mai importantă categorie de cheltuieli, după electricitate şi gaz. Pe de altă parte, specialiştii afirmă că un consum excesiv de alimente dăunează sănătăţii.

Jumătate din români au probleme cu greutatea 

În prezent, mai mult de jumătate din românii adulţi sunt supraponderali şi obez, iar răspândirea obezităţii nu a scăzut deloc faţă de ultimii ani, apreciază specialiştii. Kilogramele în plus au început să apară în ultimii 5 ani pentru 40% din românii cu probleme de greutate, iar un sfert români se confruntă cu surplusul de kilograme de peste un deceniu.

Potrivit unui studiu recent, micul dejun, considerat de către nutriţionişti cea mai importantă masă a zilei, este omis de către 35% din români. Aceştia amintesc că sar de obicei peste micul dejun, însă când vine vorba de cină, pentru 22% din populaţie cină este principala masă a zilei. Mai mult decât atât, peste 90% dintre oameni recunosc că reuşesc să mănânce abia după ora 18.00, notează Ponderas Academic Hospital.

Printre alimentele consumate zilnic de către români se află carnea, pâinea şi cartofii, în exces. Dulciurile şi produsele de patiserie sunt şi ele printre opţiunile de zi cu zi pentru 40% din români. Când vine vorba de consumul produselor tip fast-food, aproape 12% din români aleg să mănânce acest tip de mâncare cel puţin o dată pe săptămână.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite