România este ţara din UE cu cel mai mic procent de oameni care se declară fericiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul pentru ştiinţă şi cunoaştere al Comisiei Europene a realizat în luna decembrie un amplu sondaj de opinie cu privire la percepţia cetăţenilor europeni despre societatea în care trăiesc.

Aproape 30.000 de respondenţi, din diferite grupuri sociale şi demografice, au fost intervievaţi cu privire la percepţia lor despre starea de sănătate şi fericire, opiniile despre dreptatea socială şi oportunităţile prezente în societate. Mai mult, aceştia au menţionat şi care sunt, în opinia lor, cei mai importanţi factori pentru a avansa în viaţă.

Documentul poate fi consultat în întregime aici.

În ceea ce priveşte sănătatea, peste 75% dintre respondenţi au fost de acord că sunt într-o stare bună de sănătate, iar 34% au susţinut cu tărie această afirmaţie. Procentul celor care nu s-au declarat de acord cu această afirmaţie a fost de 11%, şi doar 2% au declarat că sunt în dezacord puternic cu această afirmaţie.

Respondenţii din Danemarca (52%), Irlanda (51%) şi Suedia (48%) sunt cei cu cea mai mare probabilitate de a fi în acord puternic cu afirmaţia că sunt într-o stare bună de sănătate, pe când cei din Letonia (14%), România (17%) şi Estonia (18%) sunt cel mai puţin probabili să fie în acord puternic cu această afirmaţie. Per total, majoritatea respondenţilor din fiecare stat membru sunt de acord că sunt într-o stare bună de sănătate, cu procentele variind de a 92% din Irlanda la 57% în România.

Clik pe imagine pentru full view

Imagine indisponibilă

În ceea ce priveşte percepţia gradului de fericire, peste 80% dintre respondenţi se consideră în general a fi persoane feriite (83%), iar 30% susţin cu tărie această afirmaţie. Doar 5% nu sunt de acord cu ea, iar 12% nu se declară nici în acord nici în dezacord.

Peste jumătate din totalul respondenţilor din Danemarca (59%), Suedia (56%) şi Irlanda (52%) susţin cu tărie că se consideră a fi o persoană fericită, comparativ cu codaşele la acest capitol, România şi Grecia (13%). Doar în şase ţări au fost peste 10% din respondenţi care s-au declarat în dezaord cu afirmaţia că se consideră o persoană fericită: Croaţia (11%), Bulgaria, Grecia, Letonia, România (13%) şi Lituania (14%).

Imagine indisponibilă

În ceea ce priveşte dreptatea socială, majoritatea respondenţilor consideră că viaţa este dreaptă şi că beneficiază de şanse, oportunităţi egale pentru a reuşi în viaţă. Astfel majoritatea respondenţilor sunt de acord cu afirmaţia că deciziile importante ce sunt luate şi care îi privesc sunt luate într-un mod corect (61%), iar un număr aproape egal (58%) consideră că beneficiază de şanse egale în societăţile lor. 

În ceea ce priveşte această percepţie în ţările Uniunii Europene, această variază într-un grad însemnat. Responenţii din Danemarca (83%) sau Suedia (76%) sunt cel mai probabili să fie de acord cu afirmaţia că deciziile importante care îi afectează sunt luate într-un mod corect. La popul opus se află Grecia cu 27% şi Bulgaria cu 39%. România nu este foarte departe, cu 42%.

Imagine indisponibilă

 În ceea ce priveşte egalitatea oportunităţilor în ceea ce priveşte succesul în viaţă, Danemarca şi Suedia (81%) se află încă o dată în fruntea clasamentului, la polul opus fiind Grecia (18%) şi Croaţia (29%). În ceea ce priveşte România, doar 6% dintre resondenţi cred cu tărie acest lucru, iar 9% ăl resping cu aceeaşi certitudine, pe când 38% sunt la fel de probabil să fie de acord sau nu cu această afirmaţie.

Imagine indisponibilă

În ceea ce priveşte opinia cum că dreptatea întotdeauna are câştig de cauză faţă de nedreptăţi, în fruntea clasamentului se află Austria (63%) şi Danemarca şi Germania (54%). În România doar 4% susţin cu tărie această opinie, iar 29% cred în acest lucru şi 28% nu sunt de acord cu validitatea acestei afirmaţii cu privire la societatea noastră.

   

Imagine indisponibilă
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite