Riscurile la care se supun fumătorii în timpul pandemiei de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumătorii sunt mai expuşi la infecţia cu COVID-19, arată OMS FOTO Shutterstock
Fumătorii sunt mai expuşi la infecţia cu COVID-19, arată OMS FOTO Shutterstock

Fumătorii sunt expuşi unui risc mai mare în perioada epidemiei cu noul coronavirus, putând fi infectaţi mai uşor şi ajunge în stare critică. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pune accent pe renunţarea la fumat, în  această perioadă de criză.

Fumatul afectează, în timp, sistemul circulator şi aparatul respirator, ţintite şi de virusul COVID-19, conform stirileprotv.ro. Datele strânse de OMS din China (peste 55.000 de cazuri analizate în laborator) arată că riscurile ca un fumător infectat să ajungă în stare critică şi chiar să moară din cauza infecţiei cu SARS-CoV2 sunt mai mari decât în cazul unei persoane nefumătoare.

Oficialii OMS aduc drept argument şi exerciţiile de forţă majoră numite SARS şi MERS, care arată că această familie de virusuri afectează sistemul cardio-vascular. Or, un atac viral la acest nivel asupra unui organism şi-aşa cu probleme se poate dovedi letal.

Totodată, organizaţia mondială atrage atenţia şi asupra unui alt obicei aparent inofensiv: fumatul narghilelei. Dincolo de daunele cauzate în timp de tutunul inhalat, îngrijorarea vizează transmiterea din gură în gură a furtunului. Nu se ştie câte cafenele au bunul obicei de a dezinfecta aparatul, inclusiv recipientul în care se pune apa, precizează oficialii organizaţiei. Narghileaua facilitează transmiterea unor agenţi patogeni precum virusul hepatitic C, herpes, Epstein Barr ori Helicobacter Pylori, iar OMS e de părere că şi COVID-19 se poate răspândi cu uşurinţă. Riscul e mai mare când activitatea se face în spaţii închise. Măsura recomandată: limitarea şi chiar interzicea narghilelelor, în această perioadă.

COVID-19 este, totuşi, un virus nou până şi pentru oamenii de ştiinţă care precizează că recomandările lor se bazează pe concluzii valabile în acest moment. Nu a fost stabilit încă un raport direct între fumat şi infecţia cu noul coronavirus, iar sugestiile se vor modela pe viitor în funcţie de noile descoperiri, precizează OMS.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite