Reţeaua organelor: Agenţia Naţională de Transplant, organizată de fostul şef ca pe o afacere proprie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţii grave la adresa Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), a cărei activitate pare să fi fost coordonată de un singur om după bunul său plac. Informaţiile au ieşit la iveală după ce în Ministerul Sănătăţii a trimis în 2018 Corpul de Control la instituţie.

Între altele, oficialii au verificat şi modul în care funcţiona Registrul Naţional de Transplant. Nu mică le-a fost mirarea inspectorilor atunci când au constatat că, de fapt, registrul, care trebuia administrat tocmai de ANT, întrucât conţinea date private ale pacienţilor transplantaţi şi a celor aflaţi pe listele de transplant, era administrat de o firmă IT privată. Datele  se regăsesc nu doar în documentul întocmit de Corpul de Control al ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, ci şi într-o plângere pe care fosta şefă a agenţiei, doctoriţa Anca Baculea, a depus-o la DIICOT. 

Potrivit plângerii, citată de site-ul hotnews.ro, firma care administra de ani întregi registrul naţional de transplant, contrar legislaţiei, aparţine unor apropiaţi ai fostului coordonator naţional de transplant, medicul Victor Zota, proaspăt reîntors în ANT. 

Contractul cu firma IT, semnat anual începând cu 2006

Concret, în plângerea depusă la DIICOT se arată că primul contract al firmei IT cu ANT a fost încheiat în 2006. Începând de atunci, anual, colaborarea a fost continuată de instituţie, contractul fiind reînnoit mereu. Zota ar fi ajuns coordonator naţional în momentul în care „Serviciul de Ambulanţă Bucureşti a devenit, printr-un ordin de ministru, coordonator naţional de transplant, iar Victor Zota, angajat al acestui serviciu, a fost desemnat să gestioneze situaţia, contrar legii care spune că Agenţia trebuie să fie unicul coordonator naţional”, arată sursa citată.

Faptul că datele din registrul naţional de transplant au ajuns în mediul privat i-a luat prin surprindere pe pacienţi. „Ştiam că totul este în regulă, lucrurile păreau să fie pe un făgaş normal în ultima vreme. Am fost şocaţi să aflăm că registrul era sub coordonarea unei unităţi private. E foarte grav ca altcineva decât ANT să aibă acces la acele date personale. E vorba nu doar de numărul pacienţilor, ci şi de protecţia datelor persoanelor care sunt înscrise într-un astfel de registru şi pe care trebuie să le aibă numai unităţile medicale abilitate”, a declarat, pentru „Adevărul”, Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România. 

De la începutul anului, au existat doar patru donatori în toată ţara

Mai grav, se arată în plângerea depusă de Anca Baculea e faptul că oamenii din ANT nu aveau acces la datele din registre. Practic, acuză Baculea, nu s-a ştiut niciodată câte organe au fost prelevate, unde şi cum au fost ele transplantate, asta pentru că nu au fost înregistrate în timp real. 

Din raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii mai reiese că Victor Zota, care era coordonator naţional de transplant deşi această funcţie nu exista oficial în organigrama ANT, era cel care primea informaţii referitoare la existenţa donatorului dar şi la spitalele unde se aflau potenţialii pacienţi, tot el fiind şi cel care decideau când se făcea prelevarea de organe. Medicul nu a dorit să comenteze acuzaţiile la adresa lui, motivând că nu a intrat în posesia raportului de control întocmit de oficialii din Ministerul Sănătăţii. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite