Dosar penal pentru părinţii care refuză să-şi imunizeze copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul Legii vaccinării, pus în dezbatere
Proiectul Legii vaccinării, pus în dezbatere

Legea vaccinării nu prevede amenzi, dar prevede alte sancţiuni pentru părinţii care refuză să-şi imunizeze copiii, potrivit proiectului lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Concret, cei care nu vor să-şi imunizeze copiii riscă dosar penal şi închisoare între trei şi şapte ani, refuzul fiind catalogat relelor tratamente asimilate minorului.

„Părintele poate refuza vaccinarea, dar o face pe propria lui răspundere”, a precizat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. Proiectul, aşa cum arată el în forma actuală, prevede că va fi sesizată Protecţia Copilului dacă un copil împlineşte vârsta de trei ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei sale. Mai mult, accesul în colectivitate îi va fi blocat în condiţiile în care părintele sau reprezentantul legal nu prezintă un plan de recuperare al vaccinurilor. 

Acelaşi document subliniază că atât la nivel judeţean cât şi la nivel naţional vor funcţiona comisiile teritoriale de vaccinare care vor putea sesiza Protecţia Copilului. Comisia „va sesiza serviciul public de asistenţă socială şi DGASPC privind neglijarea medicală şi încălcarea drepturilor copilului de către părinţi sau reprezentanţi legali, în cazul minorului care împlineşte 18 luni şi nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii”, se mai arată în proiect. „A nu vaccina copilul este sinonim cu relele tratamente aplicate acestuia”, a continuat ministrul Sănătăţii. 

Stoc de vaccin pentru 18 luni

Potrivit acestuia, Legea vaccinării, care se va aplica abia din ianuarie 2019, vine cu atribuţii foarte clare pentru toţi actorii implicaţi în acest proces, inclusiv pentru Ministerul Sănătăţii, care va fi obligat să comande stocuri de vaccin cu doi-trei ani înainte de o campanie de imunizare. În plus, o altă noutate e faptul că toţi furnizorii trebuie să fie în registrul naţional de vaccinări, iar decontările se vor face în funcţie de raportările acestora. 

„Această lege are rolul de a îndrepta disfuncţionalităţile care există de câteva luni de zile - că nu există vaccin, că medicii de familie au dificultăţi în a duce vaccinul de la DSP până la cabinet în condiţii de siguranţă”, a completat profesorul Alexandru Rafila, şeful Societăţii Române de Microbiologie, care a subliniat ieri că epidemia de rujeolă a mai făcut două victime, o fată de 17 ani şi un copil de un an şi jumătate, ambii neimunizaţi, pierzând lupta cu viaţa. 

„Dovada clară că nu e nevoie de lege e faptul că intră în vigoare abia din 2019”, susţine însă un expert în politici de sănătate. Legat de sancţiuni, specialistul a arătat că nu este firesc ca ele să fie elaborate de parlamentari de diferite specialităţi - medici internişti, urgentişti, ginecologi - câtă vreme în Ministerul Sănătăţii există oameni cu expertiză în domeniul vaccinării. În ceea ce priveşte înfiinţarea comisiilor de vaccinare teritoriale, doctorul spune că ele nu vor face altceva decât să se canibalizeze cu direcţiile de sănătate publică, în sarcina cărora cădea partea de imunizare.

„Singurul lucru bun e legat de modificarea legii achiziţiilor, nu va mai fi nevoie să se treacă prin contestaţii, aşa cum e în prezent”, a completat expertul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite