Proiectul de lege privind veniturile suplimentare ale medicilor, aprobat de Senat. Cum vor fi taxaţi pacienţii care vor să fie consultaţi de un anumit doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a aprobat proiectul de lege privind creşterea veniturilor medicilor, care vor avea posibilitatea să desfăşoare activitate privată în spitalele de stat după încheierea orelor de program.

Concret, proiectul de lege vizează întreg personalul medical din spitalele publici şi nu ese o măsură împotriva sistemului privat, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, profesorul Dorel Săndesc.

„Aceste măsuri au ca beneficiar nu doar o categorie limitată de personal medical, ci de prevederile acestei legi va beneficia întregul personal medical din unităţile sanitare publice, din spitalele publice. Prin activităţile prevăzute de această lege, fondul de dezvoltare al spitalului va beneficia de surse suplimentare financiare, iar în lege se prevede în mod explicit că aceste resurse financiare pot fi utilizate exclusiv pentru creşterea veniturilor personalului medical al spitalelor respective”, a explicat oficialul.

Potrivit acestuia, nu doar pacienţii care au posibilităţi financiare pot opta pentru un anumit serviciu, pentru un anumit expert, ci toţi pacienţii internaţi în spitalele de stat.

„Pacienţii pot opta, dacă doresc, pentru servicii cu un anume medic, pot opta pentru condiţii de spitalizare superioare, într-o modalitatea contractuală de plată a acestor servicii, cele care depăşesc, sunt în afara standardelor de practică medicală sau pentru anumite servicii care nu sunt acoperite total de pachetul de bază al asigurărilor sociale de sănătate”, a punctat Săndesc.

Secretarul de stat a subliniat că proiectul de lege nu reprezintă un afront adus spitalelor private. „Ceea ce vrem este doar să oferim şi spitalelor publice posibilitatea unei activităţi manageriale adecvate, competitive, libere, care să se reflecte atât în calitatea îngrijirilor pacienţilor, cât şi în veniturile personalului medical. Normele vor fi stabilite prin Hotărâre de Guvern, pentru a da o greutate mai mare acestora. Parlamentul a decis ca normele să fie prin HG, şi nu prin ordin de ministru”, a adăugat oficialul.

Taxe diferite, stabilite de consiliile de administraţie din spital

Concret, medicii care vor dori să desfăşoare activitate privată în spital vor intra în relaţie contractuală cu spitalul pentru că vor utiliza sala de operaţie, iar pacientul va fi cel care va achita medicului şi echipei sale taxa pentru actul medical propriu-zis. Cele care vor stabili sumele, care vor fi diferenţiate, în funcţie de serviciile medicale care sunt asigurate, vor fi Consiliile de Administraţie din spitale.

„Va fi o anume taxă dacă medicul respectiv face doar o consultaţie în afara programului de lucru şi o altă taxă pentru o intervenţie chirurgicală. Pentru a preveni faptul ca aceşti medici care sunt foarte căutaţi să aibă relaţii exclusiv pe bază de cerere expresă de onorariu, în HG, în norme, se va prevedea ca 40-50% să fie în afara contractelor de tip onorariu, să fie acordată tuturor pacienţilor care se internează în spital. Un medic care activează într-un spital mare, în care densitatea de medici este mai mare, competiţia fiind mare, nu este solicitat, va putea să îşi ofere serviciile în spitale din zonă”, a declarat Dorel Săndesc.

Potrivit acestuia, un medic dintr-un spital universitar ar putea să meargă într-un spital mai mic. Aceste servici vor putea fi achitate de pacientul care solicită asemenea servicii fie direct, fie prin intermediul unor asigurări complementare de sănătate. „Asigurările private există, dar într-o dimensiune foarte mică”, a conchis Săndesc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite