Producătorii pastilelor cu marijuana medicinală se feresc de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din 2010, legislaţia română a aprobat 
folosirea în scopuri terapeutice a diverselor substanţe din planta de 
canabis    FOTO: Adevărul
Din 2010, legislaţia română a aprobat folosirea în scopuri terapeutice a diverselor substanţe din planta de canabis    FOTO: Adevărul

Cu toate că legislaţia din ţara noastră a dat undă verde pentru folosirea marijuanei în scop medicinal, furnizorii de astfel de medicamente se feresc să ceară autorizare pentru distribuirea acestora pe piaţa din România.

Pacienţii care suferă de scleroză multiplă, de diverse tipuri de cancer sau de epilepsie s-ar putea trata mai uşor şi, potrivit specialiştilor, mai eficient cu medicamentele pe bază de extract de canabis.

Deşi, încă din 2010, legislaţia din ţara noastră a dat undă verde pentru folosirea în scopuri terapeutice a diverselor substanţe din planta de canabis, bolnavii români se vor putea trata cu astfel de medicamente doar când furnizorii de astfel de medicamente vor cere autorizare şi pentru piaţa din România, susţin specialiştii.

Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), a declarat că tratamentul ar fi extrem de benefic, în special pentru pacienţii suferinzi de scleroză multiplă şi alte boli care dau dureri insuportabile.

„Cadru legislativ avem, însă nu a existat până în prezent vreo solicitare de punere pe piaţă a canabisului medical din partea producătorului. Dacă am primi un astfel de dosar, care să respecte toate normele de calitate şi de siguranţă cerute de legislaţia în vigoare, produsul ar fi aprobat în regim de urgenţă, adică în trei luni“, a explicat acesta.

MEDICAMENTELE, FOLOSITE DOAR ÎN SCOP TERAPEUTIC

Totodată, specialiştii din cadrul ANM au explicat că „medicamentul pe bază de canabis nu are nicio acţiune halucinogenă“, fiind autorizat conform legii în mai multe ţări europene.

„De exemplu, pentru bolnavii de cancer aceste medicamente ar fi foarte bune. Spre deosebire de morfină, canabisul nu dă dependenţă şi nu necesită creşterea dozei“, au explicat specialiştii.

Există însă şi ceva reticenţă venită din partea unor medici în ceea ce priveşte intrarea pe piaţa din România a canabisului medical. Aceştia susţin că nu-şi pot da girul pentru medicamente pe bază de produşi canabinoizi fără studii aprofundate şi fără o urmărire pe termen îndelungat a pacienţilor supuşi unor astfel de tratamente.

„Trebuie văzut foarte clar raportul risc-beneficiu. Există dovezi medicale că pacienţii pot să aibă şi nişte beneficii – mai ales legate de durere, chiar şi scleroza multiplă – însă problema care rămâne în discuţie este a profilului de siguranţă. Este cunoscut că produşii canabinoizi creează dependenţă, pot să dea toxicomanii şi pot avea şi ceva reacţii secundare“, a explicat medicul neurolog, Ovidiu Băjenaru. 

După ce furnizorii acestor medicamente vor cere autorizare de intrare pe piaţa noastră, următorul pas va fi ca Ministerul Sănătăţii să pună preparatele pe lista de compensare, aşa cum se intâmplă deja în celelalte 9 ţări europene care îşi tratează pacienţii cu marijuana medicinală. ;

Marijuana medicinală în lume

România este a zecea ţară care ar putea folosi canabisul ca medicament. În Europa, ţările care permit consumul canabisului ca medicament sunt Cehia, Italia, Portugalia, Austria, Germania, Finlanda, Olanda şi Spania. În Elveţia, patru cantoane au legalizat cultivarea de marijuana, cu o limită de patru plante pentru o persoană.

În Statele Unite ale Americii, la nivel federal, consumul de marijuana este interzis. Însă la nivel de stat, legea permite, de la caz la caz, consumul în scopuri medicinale, posesia sau cultivarea.

Folosirea marijuanei în scop medicinal este permisă în 19 dintre cele 50 de state ale Americii, plus în districtul federal Columbia. Mai mult, alte 14 state au luat măsuri pentru a legaliza consumul. Şi bolnavii din Israel pot primi tratament medical cu marijuana de la un singur medic. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite