Preşedintele Colegiul Medicilor: „Criza gărzilor continuă. Cele mai multe spitale nu au semnat contractele, managerii sunt depăşiţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza gărzilor din spitale continuă, cele mai multe spitale nereuşind să încheie contractele de muncă cu timp parţial. Situaţia îi îngrijorează pe oficialii Colegiului Medicilor din România (CMR), care cer Ministerului Sănătăţii să stabilească un sistem de plată al gărzilor corect. Mai mult, CMR solicită Avocatului Poporului să ia atitudine şi să intervină în acest caz.

„Cele mai multe spitale nu au încheiat contracte individuale de muncă cu timp parţial cu proprii angajaţi pentru a asigura în mod legal desfăşurarea serviciului de gardă”, atrage atenţia doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele CMR.

Borcean: „Medicii se simt înşelaţi de autorităţi”

Acesta spune că au avut loc întâlniri cu reprezentanţii celor 41 de judeţe şi că, urmare a analizei făcute cu această ocazie, s-a ajuns la concluzia că problema asigurării gărzilor la nivelul spitalelor este departe de a fi rezolvată.

Borcean susţine că situaţia este una inacceptabilă din cauză că OUG 20/2016 este imprecis redactată. „Este inacceptabil ca la nivel naţional să existe sisteme diferite de retribuire a orelor de gardă”, arată CMR.

Totodată, forul medicilor susţine că „dovada impreciziei redactării derivă atât din faptul că la nivel naţional gărzile sunt retribuite diferit în funcţie de cum s-a interpetat legea cât şi din faptul că Ministerul Sănătăţii a fost nevoit să trimită în teritoriu o circulară referitoare la modul de interpretare şi de aplicare a dispoziţiilor din OUG 20/2016”, notează un comunicat de presă dat publicităţii.

Managerii de spital sunt depăşiţi de situaţie

Potrivit sursei citate, din cauza confuziei, medicii se simt „pe de o parte, înşelaţi în promisiunile făcute de autorităţi iar, pe de altă parte, consideră, în mod justificat, ca fiind nedrept să existe o plată diferenţiată a muncii în serviciu “normal” faţă de serviciul de gardă. Spre surprinderea tuturor garda, un serviciu suplimentar, este plătit mai prost”.

„Managerii unităţilor spitaliceşti sunt depăşiţi de situaţie înţelegând şi nemulţumirea medicilor faţă de nedreptatea făcută dar sunt, în acelaşi timp, şi îngrijoraţi faţă de imposibilitatea asigurării serviciului de gardă în condiţii legale şi de maximă siguranţă pentru pacienţi”, subliniază documentul.

Prin urmare, CMR solicită Ministerului Sănătăţii să revină de urgenţă şi să stabilească un sistem de plată a gărzilor legal şi corect faţă de importanţa şi volumul suplimentar de muncă pe care îl implică, iar Avocatului Poporului să se autosesizeze în acest caz.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite