UPDATE Greva generală din Sănătate, anulată. După 12 ore de negocieri cu sindicaliştii, guvernanţii au decis să modifice legea salarizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Federaţia Solidaritatea Sanitară
FOTO Federaţia Solidaritatea Sanitară

Se renunţă la greva generală din Sănătate, care ar fi trebuit să aibă loc pe 11 mai, după negocierile purtate de premierul Viorica Dăncilă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu şi sindicaliştii de la Sanitas şi Federaţia Solidaritatea Sanitară. În urma celor 12 ore de discuţii, s-a decis modificarea legii salarizării unitare şi scoaterea plafonului pe gărzile efectuate de medici şi asistente medicale.

UPDATE 20.30 „În urma discuţiilor cu managerii de spitale s-a ajuns la concluzia că legea salarizării şi regulamentul sporurilor au fost aplicate subiectiv. Două spitale au declarat că au avut scăderi salariale faţă de decembrie 2017 - Spitalul Judeţean Arad şi Spitalul Focşani. În urma discuţiilor de astăzi s-a decis modificarea legii salarizării, dar nu modificarea procentului de 30%”, a declarat Sorina Pintea.

„În noua lege a sănătăţii vom introduce şi indicatori de performanţă”, a completat oficialul. 

La rândul său, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a declarat că erau 7.000 de persoane care au avut scăderi de venituri, dintre care mai mult de jumătate erau în doar două spitale. „Aş vrea să subliniez că se fac modificări pe legea salarizării dar ele vor viza strict modul de acordare al sporurilor, nu vom umbla pe grila de coeficienţi. La directorii de îngrijiri vor fi modificări şi ne vom întoarce la varianta iniţială a legii. Vor fi scoase gărzile medicilor şi asistentelor în afara sporurilor, astfel se vor rezolva foarte multe probleme. Medicii vor avea certitudinea că toate gărzile le vor fi plătite”, a completat Lia Olguţa Vasilescu.

„Am vrea ca autorităţile locale şi managerii să respecte legea şi regulamentul de sporuri. Aplicarea măsurilor anunţate depinde în mod direct de respectarea legii. Am avut cazul de la Oradea, un caz ciudat, unde s-a emis o hotărâre de consiliu local, ilegală. Corpul de Control al Primului ministru este pregătit să intervină în astfel de situaţii. Managerul de spital e obligat să consulte sindicatele în legea salarizării”, a completat oficialul. 

„Am făcut calcule peste calcule, am încheiat un acord cu şapte puncte importante pe care doamna ministru le-a citit: acordarea de compensaţii pentru cei care au pierdut venituri, creşterea posibilităţii depăşirii pragului de 30% pentru spitalele monospecialitate şi serviciile de ambulanţă şi acoperirea sumelor, excluderea sporului de gardă, reluarea negocierilor în contractul colectiv de muncă, reformularea modalităţii încadrării directorului de îngrijiri pentru că existau pierderi, şi reîntoarcerea la vechea formă a legii şi echivalarea funcţiilor de moaşe cu asistentele medicale”, a spus Leondard Bărăscu, liderul Sanitas. 

UPDATE 14.50 Negocierile de la Palatul Victoria, dintre reprezentanţii sindicatelor din Sănătate şi miniştrii Muncii, Sănătăţii şi de Finanţe, pe tema regulamentului de sporuri nu s-au încheiat încă. În funcţie de rezultatul negocierilor, sindicaliştii decid dacă vor face sau nu grevă generală. 

Angajaţi din peste 400 de unităţi sanitare şi din peste 60 de instituţii de asistenţă socială din toată ţara au participat la greva de avertisment declanşată luni de Sanitas, potrivit reprezentanţilor federaţiei sindicale. Ei spun că aceasta este ultimul pas înaintea grevei generale anunţate pentru 11 mai şi că speră că Guvernul a înţeles dimensiunea crizei pe care a declanşat-o în sistemul de sănătate, iar negocierile de marţi, anunţate de premierul Viorica Dăncilă, vor reuşi să evite această formă radicală de protest.

Întâlnirea a fost anunţat de săptămâna trecută de către Viorica Dăncilă.

”După cum ştiţi, am avut întâlniri cu managerii de spitale, am format un grup de lucru în care am avut manageri de la spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, din subordinea consiliilor judeţene şi consiliilor locale, dar şi reprezentanţi ai spitalelor monospecialitate. În urma întâlnirii pe care a avut-o Ministerul Sănătăţii, doamna ministru Sorina Pintea, cu reprezentanţii federaţiei sindicale din sănătate, am văzut propunerile formulate de aceştia. Am hotărât ca marţi, 8 mai, la ora 10.00, să avem împreună cu ministrul Muncii, ministrul Sănătăţii, ministrul de Finanţe, o întâlnire cu reprezentanţii Federaţiei sindicale din sănătate pentru a vedea nemulţumirile acestora şi a vedea ce soluţii putem găsi pentru problemele pe care le ridică”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, i-a prezentat, miercuri, premierului Viorica Dăncilă propunerile sindicatelor pentru rezolvarea problemelor legate de veniturile din sistemul sanitar, astfel încât ”nimeni să nu piardă din veniturile obţinute deja”. Anterior, Pintea s-a întâlnit cu reprezentanţii sindicatelor din Sănătate, reprezentanţii Sanitas anunţând că vor continua protestele aşa cum au fost programate.

”Aceste propuneri coincid în mare parte cu cele transmise premierului de către managerii de spitale. Va fi necesară o analiză foarte atentă şi efectuarea unor simulări,  astfel încât în urma modificărilor pe care le vom face nimeni să nu piardă din veniturile obţinute deja. Pe de altă parte,  una dintre solicitările sindicatelor referitoare la demararea negocierilor privind Contractul Colectiv de Muncă este ca şi rezolvată, în sensul că vom demara aceste negocieri. Cu siguranţă se vor gasi soluţii pentru rezolvarea acestor probleme. Pentru noi este important ca pacienţii să aibă acces la serviciile medicale de care au nevoie”, a declarat Sorina Pintea.

Reprezentanţii Sanitas au transmis, printr-un comunicat, că principalele discuţii s-au purtat în jurul revendicării Federaţiei de a se elimina plafonul de 30% pe ordonator principal de credite, impus de Legea salarizării bugetare, plafon care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament.

”O posibilă soluţie avansată este excluderea din limita celor 30 de procente a plăţii suplimentare pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, precum şi a plăţii  suplimentare pentru gărzi. Federaţia Sanitas a cerut, în continuare, acordarea creşterilor salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, precum şi negocierea şi semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate, revendicări cu care a declanşat programul de proteste”, se arată în comunicat.

Sindicaliştii consideră că ”modificarea Legii 153/2017 este singura soluţie pentru un sistem de salarizare corect şi nediscriminatoriu în sănătate şi asistenţă socială”.

”În forma actuală a legii sunt multe inechităţi şi omisiuni ce trebuie rezolvate. În discuţia de astăzi cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au atins mai multe probleme pe acest subiect. Dar, până la materializarea promisiunilor guvernamentale, Federaţia Sanitas respectă decizia Consiliului Naţional Sanitas privind programul de proteste, respectiv organizarea  grevei de avertisment în data de 7 mai şi declanşarea grevei generale începând cu 11 mai. Vrem să vedem o soluţie clară, completă, asumată şi adoptată de guvern, astfel încât nici un angajat din sănătate şi asistenţă socială să nu mai înregistreze pierderi de venituri salariale”, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas, citat în comunicat.

Sindicaliştii din sănătate acuză discriminări în noul sistem de salarizare, spunând că există două categorii de angajaţi - medici şi asistenţi - ale căror salarii au crescut, însă există cel puţin alte şapte categorii care în urma aplicării legii salarizării pierd lunar din venit sume care ajung până la 1.300 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite