Cel mai aglomerat weekend pe litoral: peste 130.000 de turişti au cheltuit 12 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Cei peste 130.000 de turişti prezenţi în cel mai aglomerat week-end din acest an de pe litoral, cu 15% mai mulţi decât în aceeşi perioadă din anul trecut, au cheltuit pe cazare, mâncare şi distracţie aproape 12 milioane de euro, potrivit unui studiu al FPTR.

Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), mai mult de 130.000 de turişti au fost înregistraţi oficial în weekend-ul 18-19 iulie în staţiunile româneşti de la malul mării, în creştere cu 35% faţă de weekend-ul precedent şi cu 15% comparativ cu jumătatea lui iulie, anul trecut.

"Numărul turiştilor a crescut semnificativ din aceste zile pentru că s-au terminat examenele în sistemul de învăţământ, a început vacanţa, iar vremea pe litoral se anunţă foarte frumoasă. Începem de-abia de acum să spunem că a venit vacanţa mare", a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele FPTR.

Dintr-un studiu al FPTR, realizat pe baza observaţiilor hotelierilor de la mare, cei peste 130.000 de turişti prezenţi în staţiunile de pe litoral au cheltuit în weekend pe mâncare mai mult de 11,7 milioane de euro, în condiţiile în care fiecare persoană alocă în medie 90 de euro pentru două zile pe cazare, mancare si distractie.

Doar pe mâncare, cheltuielile au ajuns la 4,1 milioane de euro pe weekend, cazarea a costat în total 4,6 milioane de euro, iar pentru distracţie turiştii au alocat în total 2,8 milioane de euro.

"Văzute global, aceste sume par mari, însă nu este deloc aşa. Practic, un turist cheltuieşte, în medie, la mare, 45 de euro pe zi pe cazare, mâncare şi distracţie, ceea ce arată că litoralul românesc rămâne, pentru români, cea mai ieftină opţiune pentru vacanţa de vară", a mai spus oficialul FPTR.

Sumele cheltuite pe mâncare diferă în funcţie de bugetul turiştilor, dar şi în funcţie de staţiune.

"În statiunile din nord, unde turiştii sunt mai cu dare de mână, preţul unei singure mese poate depăşi 100 de lei, în funcţie de categoria restaurantului. Restaurantele sunt pe toate gusturile: italiene, chinezeşti, libaneze, pescăreşti, cu produse bio etc., iar pe plajă se pot servi de la bere la pahar până la băuturi fine, şampanie sau cocktailuri", afirmă reprezentanţii federaţiei patronale.

În statiunile din sud, însă, unde turiştii nu dispun de foarte mulţi bani, preţurile sunt mai mici, iar aceştia pot mânca şi cu 50 de lei pe zi. Aici sunt căutate, de exemplu, hamsiile şi preparatele din peşte.

"Din păcate, există o mare discrepanţă între sumele cheltuite pe distracţie în Mamaia, faţă de sudul litoralului. În cluburile din nordul litoralului sunt turişti care plătesc şi câteva mii de euro pe o seară în club, pe când în sud sunt foarte mulţi care nu alocă niciun leu pentru distracţie. Pentru aceştia, cea mai importantă cheltuială este cu mâncarea", a afirmat Dragoş Răducan.

Pe litoralul românesc ajung în fiecare an în jur de 1,9-2 milioane de turişti, dintre care doar 1-2% sunt străini.

Conducerea FPTR precizează că aceste date sunt aproximative şi au fost obţinute pe baza estimărilor realizate de membrii FPTR.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite