Pentru a creşte rata de vaccinare, statul trebuie să scoată bani din buzunar. Duminică: „Bonul de masă e precum suta de lei a lui Ceauşescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos /Octav Ganea
Imagine: Inquam Photos /Octav Ganea

Pe principiul că este mai ieftin să previi decât să tratezi, experţii îndeamnă guvernanţii să le dea recompense românilor pentru a se vaccina, şi pentru a-i convinge pe alţii să o facă. Soluţia de impulsionare a campaniei de vaccinare prin oferirea unui bon de masă fiecărei persoane imunizate nu se ştie dacă va funcţiona, spun specialiştii.

Ministrul Sănătăţii a declarat că Executivul a agreat propunerea ca persoanele vaccinate de acum încolo să beneficieze de un voucher în valoare de 100 de lei. Totodată, Guvernul se gândeşte să organizeze o loterie a celor deja vaccinaţi. 

„Am agreat o măsură care a fost propusă şi anume bonuri de masă pentru cei care se vaccinează de acum încolo şi urmează să vedem posibilităţile tehnice pentru a organiza loterii pentru persoanele vaccinate. Propunerea este de aproximativ 100 de lei pentru un bon de masă, pentru vaccinare completă – a doua doză de Pfizer sau prima doză de Johnson”, a declarat dr. Ioana Mihăilă, şefa de la Ministerul Sănătăţii. 

„Adevărul” i-a întrebat pe sociologul Gelu Duminică şi pe medicul psihiatru Gabriel Diaconu cât de eficientă ar putea fi, în acest moment al campaniei de vaccinare, ideea oferirii unui voucher de 100 de lei celor care nu s-au vaccinat până acum.

„Pentru unii, poate va funcţiona, pentru alţii, nu, dar rău nu va face cu siguranţă. Să nu ne aşteptăm, însă, la rezultate miraculoase. Antivacciniştii şi-au făcut treaba foarte bine, în sensul că temerile celor care i-au crezut sunt mult mai puternice decât beneficiile: adică omului îi e frică să nu rămână impotent sau mai-ştiu-eu-ce şi noi îi dăm bani. Explicaţiile medicilor au fost făcute în limbajul medicilor. În momentul de faţă nu putem face decât damage control. Există posibilitatea – Doamne-fereşte – ca atunci când România o va lua razna din nou cu privire la numărul de cazuri, atunci să avem de-a face cu o creştere a dorinţei românilor de a se vaccina. Aşa că suta de lei… e precum suta de lei a lui Ceauşescu!”, este de părere sociologul Gelu Duminică. 

De unde a apărut ideea bonului de masă 

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu – unul dintre specialiştii care au participat la discuţiile pe tema stimulentelor în cadrul campaniei de vaccinare încă din octombrie-noiembrie 2020 – a dezvăluit pentru „Adevărul” ce alternative la oferirea bonului de masă au fost propuse oficialilor Ministerul Sănătăţii şi de unde a fost preluată ideea cu acest voucher. 

„Bonurile de masă erau o soluţie oferită de autorităţi, anterior, în tot ceea ce însemna campanii de donare de sânge. De acolo a plecat chestiunea asta şi este un mecanism legal şi moral defensibil prin care poţi să oferi recompense după un act medical altfel benevol fără să apleci foarte mult balanţa înspre o zonă gri a moralităţii medicale. (…) În ceea ce priveşte donarea de sânge, bonurile de masă erau oferite cumva şi cu justificarea că oamenii după donare au nevoie să îşi refacă resursa nutritivă şi primeau bani pentru o masă caldă. Acum, după vaccinare, n-ai nevoie de masă caldă. Carevasăzică, strategia guvernamentală este foarte puţin probabil, din punctul meu de vedere, să aplece balanţa în direcţia dezirabilă, chiar dacă există impactul psihologic. S-ar putea să existe comunităţi marginalizate, cu sărăcie endemică, unde bonurile alea chiar să facă diferenţa. La fel ca la alte iniţiative, nu există decât aura empirică: adică nu ştim dacă o să meargă sau nu”, a declarat dr. Gabriel Diaconu.

Ce soluţii ar fi fost de preferat în locul voucherului 

Medicul e de părere că alte soluţii ar fi fost mai potrivite, dacă se aplicau de la bun început în campania de vaccinare: zile libere pentru cei din mediul urban şi implicarea autorităţilor locale în mediul rural, inclusiv recompensarea celor care îi conving pe oameni să se vaccineze. 

„Soluţia asta cu bonul de masă aparţine discuţiilor dintre experţi pe care le-am avut încă din octombrie-noiembrie anul trecut – iar unii dintre noi am şi publicat – despre evaluarea posibilităţii oferirii unor recompense atât timp cât se respectă doctrina transparenţei medicale. Se punea problema remunerării în bani, dar bani contra vaccinare nu se poate: nu este acceptabil şi este o încălcare a eticii medicale. Propunerea noastră iniţială era legată de timp liber contra vaccinare. În ceea ce priveşte mediul rural, este o chestiune pe care autorităţile puteau sau în continuare pot să o facă: anume oferirea unei motivaţii suplimentare autorităţilor locale – respectiv autorităţii religioase sau autorităţii în educaţie – să participe la efortul ăsta, de vreme ce medicilor de familie vaccinatori li s-a oferit o sumă oarecare”, e de părere medicul psihiatru. 

Dr. Gabriel Diaconu a explicat că în Marea Britanie guvernul oferea o sumă de bani consistentă fiecărui medic generalist care trimitea spre examinare un pacient suspect de demenţă. Se întâmpla cu ani în urmă, când guvernul britanic a lansat un program de depistare precoce a demenţei. 

„Aşa şi aici – lista recompenselor putea să acopere şi persoane care trimit către vaccinare, nu doar pe cele care vaccinează. Şi acum, în pandemie, medicul care vaccinează anti-COVID primeşte 40 de lei/pacient, dar şi acolo e o birocraţie ciudată. Ce vreau să spun este că pentru a creşte rata de vaccinare, statul trebuie să fie dispus să scoată din buzunar, pentru că statul oricum va scoate bani din buzunar în momentul în care se vor umple spitalele. Drept urmare, este mult mai ieftin pentru stat să vaccineze – oricât ar spune detractorii altfel – decât să trateze bolnavi COVID. Din punct de vedere economic, indiferent câte zeci de milioane de euro am dat noi pe vaccinuri, am cheltuit sute de milioane de euro pe tratament”, a mai spus dr. Gabriel Diaconu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite