Omul - talisman

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce este un om - talisman ? O persoanã cãreia i se atribuie proprietãţi magice pentru a rezolva o anumitã situaţie complicatã, sau chiar imposibilã.

Se pare ca oamenii au tendinţa, atunci când eşueazã lamentabil, sã caute un om-talisman, care sã-i scoatã din necaz. Sau dupã situaţie, un ţap ispãşitor (care este tot un om-talisman), folosit de obicei pentru a deveni întruchiparea tuturor dezamãgirilor posibile.

Se întâmplã astfel de situaţii în politicã, atunci când se scoate din joben un candidat surprizã, de la care se aşteaptã sã aducã un numãr considerabil de voturi, sau varianta negativã (ţapul ispãşitor), o persoanã care este atacatã fãrã milã, pentru a-i se distruge cariera politicã. Ĩn fotbal, atunci când este achiziţionat un jucãtor foarte bine cotat, se sperã cã acesta va duce o echipã mediocrã pe primul loc, sau, dacã o echipã pierde în campionat, este cãutatã persoana potrivitã sã „încaseze” nereuşitele clubului. Ĩn mediul privat, atunci când este recrutat un angajat, acestuia i se cere din prima zi sã salveze firma din colaps, sau în cazul mai puţin fericit, se  identificã „vinovatul” pentru toate nenorocirile care s-au abãtut asupra companiei.

Ĩn sfera religioasã, atunci când o comunitate este în crizã, este cãutat un om providenţial, care sã „ridice” nivelul spiritual, sau în varianta opusã, atunci când se iveşte prilejul potrivit, reprezentantul divinitãţii este demonizat de superiorii ierarhici şi de proprii colegi pentru a se „înfiera” de fapt propriile neputinţe. Iar exemplele pot continua.

Adevãraţi responsabili pentru cele bune şi pentru cele rele, care ni se întâmplã, suntem cel mai probabil, noi înşine. Ne lamentãm cã Biserica se ocupã mai mult de ziduri decât de suflete, iar resursele financiare ale acesteia sunt cheltuite pe construcţii faraonice, în timp ce, majoritatea credincioşilor contribuie fãrã sã crîcneascã la înfãptuirea fantasmelor megalomanice ale oamenilor-talisman din fruntea structurilor ierarhice. De asemenea, ne plângem cã politicienii-talisman ne zâmbesc şi ne vorbesc frumos, dar mulţi dintre alegãtori mor cu zile prin spitale. 

Care ar fi o variantã mai bunã ? Probabil ar trebui sã renunţãm sã cãutam oameni-talisman şi sã avem curajul sã acceptam consecinţele propriilor decizii. 
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite