OMS: Epidemiile de boli endemice precum variola maimuţelor devin tot mai frecvente. Care este motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile ungare au anunţat că au un prim caz de variola maimuţei la un bărbat de 38 de ani. FOTO Shutterstock
Autorităţile ungare au anunţat că au un prim caz de variola maimuţei la un bărbat de 38 de ani. FOTO Shutterstock

În timp ce în Europa sunt deja peste 300 de cazuri de infectări cu variola maimuţei, oficialii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrag atenţia că epidemiile de boli endemice devin din ce în ce mai frecvente din cauza schimbărilor climatice.

Epidemiile de boli endemice precum variola maimuţelor şi febra lassa devin din ce în ce mai persistente şi mai frecvente, a avertizat directorul pentru urgenţe al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Mike Ryan, transmite Reuters. Pe măsură ce schimbările climatice contribuie la modificarea rapidă a condiţiilor meteorologice, cum ar fi seceta, animalele şi oamenii îşi schimbă comportamentul de căutare a hranei.  

Drept urmare, bolile care circulă de obicei la animale ajung din ce în ce mai mult la oameni, a spus el. „Din păcate, această capacitate de a amplifica o boală şi de a o duce mai departe în comunităţile noastre este în creştere, astfel încât atât apariţia bolii, cât şi factorii de răspândire a bolii au crescut”, a avertizat Ryan. 

 

Peste 250 de cazuri, confirmate în Spania şi în Portugalia  

Între timp, peste 250 de cazuri de variola maimuţei au fost confirmate în Spania şi în Portugalia, în contextul în care Peninsula Iberică rămâne principalul focar de infecţie, relatează Reuters. Numărul cazurilor din Spania a crescut la 142 de la 132 în ziua precedentă, în timp ce în Portugalia cazurile au ajuns la 119 de la 100, au precizat autorităţile sanitare naţionale. De altfel, aici autorităţile sanitare au clarificat că toate cazurile confirmate au fost identificate în rândul bărbaţilor, majoritatea cu vârsta sub 40 de ani. Spania nu a specificat sexul pacienţilor. 

Italia a înregistrat 20 de cazuri  

Italia a înregistrat şi ea 20 de cazuri de variola maimuţei şi numărul urmează să crească în zilele următoare, a anunţat ministrul adjunct al Sănătăţii, Pierpaolo Sileri, pentru Rai Radio 1. „Avem 20 de cazuri în Italia, 19 sunt persoane care au călătorit acolo unde a existat un focar de infecţie”, a declarat Pierpaolo Sileri. „Există o perioadă de incubaţie de câteva săptămâni, este clar că vom avea mai multe (n.r. - cazuri) în zilele următoare”, a adăugat oficialul italian. 

Şi autorităţile ungare au anunţat că au un prim caz de variola maimuţei la un bărbat de 38 de ani.

Rafila: Virusul nu trece graniţa. Nu trebuie măsuri suplimentare  

Despre cazul de la vecinii unguri a vorbit şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a spus că nu are niciun fel de relevanţă apariţia primului caz de variola maimuţei la graniţa cu România, precizând că acest virus nu trece graniţa şi că nu trebuie luate măsuri suplimentare. 

„Nu are niciun fel de relevanţă lucrul acesta, că a apărut la graniţă, virusul nu trece graniţa, este importantă identificarea cazului de infecţie şi izolarea contacţilor, eventual vaccinarea lor. Nu trebuie măsuri suplimentare pentru faptul că a existat în apropierea României un astfel de caz”, a explicat ministrul Sănătăţii. Întrebat dacă au început deja discuţiile cu HERA pentru vaccinul împotriva variolei maimuţei, Alexandru Rafila a arătat că România va primi o anumită cantitate de vaccinuri în mod gratuit. „Este o disponibilitate limitată de vaccin la nivelul Uniunii Europene, probabil că vom primi gratuit o cotă parte similară cu populaţia României din totalul populaţiei Uniunii Europene, deci probabil undeva în jur de 2.000, 2.000 şi ceva de doze, cu precizarea că pentru un contact este necesară administrarea a două doze de vaccin la un anumit interval de timp pentru a asigura protecţia”, a mai menţionat oficialul. Peninsula Iberică şi Marea Britanie sunt zonele cu cele mai multe cazuri raportate de variola maimuţei în afara Africii Centrale şi de Vest, unde boala este endemică. În total, peste 20 de ţări au raportat focare ale bolii virale, cu peste 300 de infecţii confirmate sau suspectate, mai ales în Europa. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite