O, dulce coabitare!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împinşi de la spate de Varanul veninos, vedetele de-o vară Victor Ponta şi Crin Antonescu au comis o uriaşă eroare politică: au schimbat adversarul într-un moment în care „meciul" curgea clar în favoarea lor.

Le trebuia doar răbdare până în decembrie, când ar fi spulberat un PDL crispat şi anemic.

Acum, după două luni de aventură bezmetică, USL nu se mai luptă cu PDL, ci cu Justiţia şi cu Occidentul. Confruntarea este infinit mai grea decât cea cu PDL. Partidul lui Vasile stă pe margine, liniştit, şi asistă la cea mai absurdă încăierare din ultimii 20 de ani: cea dintre fruntaşii PSD şi reprezentanţii marilor democraţii ale lumii (SUA, Uniunea Europeană, Germania etc.). La aceasta se adaugă bătălia deja tradiţională a USL (mai ales prin principala sa componentă, PSD) cu procurorii şi cu judecătorii din România. Nimeni nu poate câştiga un război -fără „arme", adică fără argumente - cu vreuna dintre aceste forţe, cu atât mai puţin cu amândouă simultan! De acest adevăr s-a convins şi cuplul tragic-comic Ponta-Antonescu, dar acum e prea târziu.

Odată pornită, avalanşa mătură totul în cale. Când credeau că, prin invalidarea referendumului (pe care nu şi-au dorit-o, dar care le-a dat şansa revenirii la normalitate), au scăpat de orice răspundere, liderii USL au aflat că mai au multe de decontat. Comisia Europeană le-a trimis fulgere cu o cadenţă năucitoare, iar ieri a trimis la Bucureşti o delegaţie de experţi a Comisiei de la Veneţia. Este începutul unei săptămâni de foc, care mai cuprinde trei momente importante găzduite de Bruxelles: dezbaterea crizei democraţiei române în Parlamentul European (miercuri), întâlnirea Barroso - Băsescu (vineri) şi cea dintre Barroso şi Ponta (luni).

În paralel, procurorii merg mai departe, deşi nu le e uşor nici lor. La Ministerul Propagandei (Antena 3) sunt beşteliţi în toate felurile. Dacă te uiţi doar la producţiile regizate de Varan, ai impresia că procurorii au devenit cei mai periculoşi infractori din România. Bogdan Chirieac luptă cu „monstrul" format din instituţii precum Parchetul, CSM, DNA, Curtea Constituţională, serviciile secrete. Un înţelept ridică degetul: „Cei şase judecători ar trebui judecaţi pentru abuz de putere şi condamnaţi". Toţi invitaţii îl confirmă pe Ion Iliescu, care a înfierat primul „hoardele de procurori ieşite din grote primitive".

Şi, pac, se trece la Briucsel. Aflăm că suntem „sclavii acestor conducători efemeri ai Uniunii Europene". În fond, „nişte funcţionari cu salarii nesimţite", care „nu fac mare lucru", cam „taie frunză la câini" şi „toacă banii strânşi cu sudoarea noastră", ne asigură un ziarist de nicăieri. „Vor să distragă atenţia de la gravele probleme pe care le au în Grecia şi de la situaţia catastrofală din Spania sau din Portugalia, unde ai lor, popularii, sunt la putere", completează un activist de la „Jurnalul Naţional".

Radu Tudor flutură steagul românismului: „Acestui individ, Barroso, să-i fie clar: nu el este dirigintele clasei, iar noi nu suntem repetenţi! Să nu ne mai urecheze el pe noi! Acest personaj nu reprezintă valorile europene!" Dar Jose Manuel Barroso nu scapă cu atât. Îi este pocit numele chiar în titlu: „Barosso, bucuros că i-a ieşit pasenţa".

Toată lumea o dă pe imagine, comunicare şi PR, aici ar fi slăbiciunile USL. Nu contează faptele, ci cum sunt percepute ele. Păcat! Un dihor, oricât l-ai vopsi, tot dihor rămâne, nu poţi face din el iepure sau veveriţă.

E descoperit cuvântul magic: coabitare. Bine, bine, dar nu poţi coabita cu procurorii la uşă! La Antena 3, unde se fac strategiile USL, coabitarea e înţeleasă doar la pachet cu Justiţia. Se înţeleg partidele, OK, dar să bată cuba şi procurorii! Şi judecătorii! Şi cei şase de la Curtea Constituţională! Şi...

Asta înseamnă coabitare, asta înseamnă concordie naţională!

Grigore Cartianu este Director Editorial ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite