Nicolăescu: În aproape toată ţara este jale după descentralizarea spitalelor făcută fără cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Nicolăescu critică dur modul în care s-a făcut descentralizarea spitalelor FOTO Adevărul
Eugen Nicolăescu critică dur modul în care s-a făcut descentralizarea spitalelor FOTO Adevărul

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că descentralizarea spitalelor "făcută fără cap şi fără logică şi fără principii" a făcut ca în puţine locuri acestea să beneficieze de investiţii, în aproape tot restul ţării fiind "jale".

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că are "o critică foarte serioasă" legată de descentralizarea spitalelor "făcută fără cap şi fără logică şi fără principii" şi că l-a rugat pe secretarul de stat Raed Arafat să elaboreze şi să prezinte o analiză a situaţiei, în funcţie de care să poată lua o decizie, informează Mediafax. 

"Eu consider că în continuare medicina de urgenţă, cea care se manifestă în sistemul spitalicesc prin unităţile de primiri urgenţă în special, trebuie să fie a Ministerului Sănătăţii, pentru că este responsabilitatea constituţională a statului, a Guvernului. Faptul că spitale judeţene de urgenţă au ajuns la consilii judeţene sau, mai grav, la consilii municipale, mi se pare o prostie fără margini făcută de unii dintre predecesorii mei. L-am rugat pe Raed Arafat să facem o analiză, o reaşezare a principiilor, după care discutăm şi după asta să vedem ce decizii luăm, dacă readucem spitalele judeţene de urgenţă la MS, acolo unde eu cred că le este locul, împreună cu cele regionale, împreună cu SMURD şi cu ambulanţele, astfel încât sistemul integrat de urgenţă să funcţioneze firesc şi nu fragmentat şi nu pe interese locale. Deci este de discutat pe tema asta", a spus Nicolăescu.

Acesta a afirmat că sunt judeţe în care spitalele judeţene de urgenţă au fost "tratate foarte bine", în care consiliile judeţene au investit, dar "sunt şi unele în care este jale".

Spitalul din Oradea, un exemplu de urmat

"Superpozitiv exemplu este cel de la Oradea, în care Consiliul Municipal a preluat un spital judeţean şi investeşte în el ca şi cum ar fi un spital municipal, cu toate că este un spital judeţean şi asigură servicii pentru toată populaţia judeţului. În aproape (tot) restul ţării este jale", a declarat Nicolăescu.

Pe de altă parte, întrebat despre posturile managerilor de spitale, Nicolăescu a spus că cei care au mandate care au expirat vor fi păstraţi ca interimari, pentru că aşteaptă modificările legislative.

"Acolo unde mandatele sunt expirate nu fac concursuri şi aştept să facem modificările legislative pe care le avem în vedere, în sensul în care să facem bugete globale ş.a.m.d. Şi atunci, sigur că managerul care vine să dea concurs dă concurs în alte condiţii şi altfel discutăm. Deci unde sunt manageri în exerciţiu, îşi duc mandatul până când se vor schimba, dacă se vor schimba, prevederile legislative, cei cărora le-a expirat mandatul nu dau concurs, îi ţin interimari până când se schimbă prevederile legislative, astfel încât sistemul să-şi vadă de treaba lui în continuare. Iar dacă sunt prostii, e altă discuţie. Putem să-i ţinem multă vreme (interimari)", a spus Nicolăescu, arătând că se aşteaptă ca, în acest an, Parlamentul, în care USL are o majoritate consistentă, să adopte toate modificările legislative necesare în ceea ce priveşte sistemul de sănătate.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite