Motivele pentru care un sfert din adulţii români sunt obezi. Moldovenii şi oltenii, în topul celor cu probleme de greutate
0Un sfert dintre adulţii din România suferă de obezitate, însă cele mai mari probleme cu greutatea le au moldovenii, urmaţi de olteni şi munteni. Aşa arată cel mai recent studiu epidemiologic derulat de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii.
Potrivit studiului „Obezitatea în România”, realizat pe un eşantion de 2.100 de persoane adulte din opt centre regionale, rata obezităţii creşte odată cu vârsta.
„Peste 50% din populaţia noastră are o greutate crescută. Prevalenţa supragreutăţii este de 31,1% şi cea a obezităţii este de 21,3%”, a declarat conferenţiarul Gabriela Roman, coordonatorul studiului.
Cercetarea a mai subliniat şi că rata obezităţii creşte odată cu vârsta. Spre deosebire de ce au demonstrat alte anchete epidemiologice şi populaţionale, procentul tinerilor români care sunt supraponderali sau suferă de obezitate nu este chiar atât de mare.
Cert este că obezitatea este prezentă la 10% dintre adulţii care au până în 39 de ani, în timp ce pe categoria de vârstă 40 - 59 de ani, procentul creşte la 30%. În ceea ce priveşte persoanele trecute de 60 de ani, peste 40% dintre ele sunt obeze, mai arată studiul epidemiologic.
O noutate, care i-a luat prin surprindere şi pe medici, a fost faptul că persoanele din zona rurală au o prevalenţă mai crescută a obezităţii faţă de cei care locuiesc în mediul urban. „Nu ne aşteptam la acest lucru”, a mărturisit Gabriela Roman.
Topul obezităţii, pe regiuni
Studiul relevă că rata cea mai mare a obezităţii se înregistrează în Moldova, unde procentul este de 23,8%, urmată de Oltenia şi Muntenia, unde prevalenţa obezităţii este de 21,3% şi apoi de Banat, Crişana şi Transilvania, unde procentul obezităţii este 18,8%.
Şi în ceea ce priveşte supraponderea, topul rămâne neschimbat. Astfel, tot în Moldova este şi procentul cel mai mare de persoane cu supragreutate, adică 33,4% din total, media pe ţară fiind de 31,1%. „Demersul nostru este mai mult decât unul statistic, pentru că, pe lângă identificarea prevalenţei obezităţii, studiul a analizat şi factorii de risc care duc la obezitate, evaluând comportamente alimentare sau elemente ale stilului de viaţă care duc la obezitate”, a explicat coordonatorul studiului.
Factorii care duc la apariţia obezităţii
Specialista a explicat că sunt mai multe cauze care stau la baza apariţiei obezităţii, care s-au desprins din studiu. Conform cercetării, se asociază cu obezitatea:
• consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ;
• mesele consistente după ora 21:00;
• consumul unor cantităţi mari de alimente la interval mai mic de o ora faţă de masa precedentă;
• mese noaptea;
• consumul de untură, consumul alimentelor prăjite;
• sedentarismul;
• număr scăzut de ore de somn;
„Acestea reprezintă componente ale stilului de viaţă nesănătos identificate în rândul persoanelor cu obezitate şi suprapondere. Educaţia în domeniul nutriţiei, la nivel populaţional poate influenţa trecerea spre stilul de viaţă sănătos, în care moderaţia, echilibrul, împreună cu activitatea fizică sunt elemente prioritare”, a completat Gabriela Roman.
Recomandările medicilor
Medicii recomandă persoanelor cu probleme de greutate să discute cu medicul de familie şi să consume alimente bazate pe uleiuri vegetale, să consume porţii moderate şi să facă mişcare cel puţin 30 de minute pe zi.
La nivel mondial, obezitatea şi supraponderea reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, motiv pentru care se fac multiple eforturi de implementare a programelor de prevenţie şi control al acestora. Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că supraponderea şi obezitatea se asociază cu un risc crescut de boli cronice printre care se numără diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, boala coronariană şi unele forme de cancer, precum şi cu scăderea speranţei de viaţă şi a calităţii vietii.