Articol publicitar

Modalităţi prin care te poţi proteja la locul de muncă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
echipament protectie

Când te gândeşti la încalţăminte de protecţie, s-ar putea să îţi treacă prin minte nişte bocanci grei, plini de rugozităţi şi cu ranforsări metalice. Bocancii de protecţie au scopul de a preveni şi  proteja picioarele în momentul accidentelor şi fac parte din suita de echipament individual de protecţie.

Însă există mai multe tipuri de încăţăminte menite să îţi asigure confortul şi siguranţa la locul de muncă, nu doar cei cu bombeu şi lamelă metalică. Alte tipuri de bocanci şi pantofi de protecţie pot oferi o tracţiune superioară, pot avea suport plantar şi alte beneficii. Pentru a alege încăţămintea potrivită pentru tipul tău de muncă este necesară o evaluare a riscurilor – cum ar fi alunecarea, înţeparea, strivirea prin lovire – la care eşti expus.

 Încălţămintea de protecţie poate să nu pară o componentă atât de importantă precum casca, ochelarii sau echipamentele de protecţie, însă ea oferă multe beneficii. Dacă nu eşti convins de acest lucru, îţi oferim cateva motive prin care încălţămintea de protecţie te poate proteja în faţa hazardelor la locul de muncă.

Protecţie împotriva obiectelor aflate în cădere- Când manipulezi măfuri grele sau lucrezi pe şantiere foarte active, obiectele, precum un palet încărcat, reprezintă un posibil hazard. O pereche de bocanci de protecţie, poate preveni strivirea metatarsienelor în cazul în care paletul ţi-ar cădea pe picior.

Protecţie împotriva înţepăturilor- Dacă există riscul de a călca pe obiecte ascuţite ce pot penetra încăţămintea, talpa groasă prevăzută cu lamelă antiperforaţie a pantofilor de protecţie conferă cea mai bună siguranţă. Pe şatiere, spre exemplu, am întâlnit adesea cuie, discuri pentru tăiere şi chiar cioburi de sticlă lăsate pe jos. Talpa moale a pantofilor obişnuiţi s-ar putea să nu ofere sucientă protecţie

Protecţie împotriva tăierii- Maşinile pentru debitare te expun la riscul tăierii. Lucrătorii forestieri, spre exemplu, sunt expuşi la riscul tăierii atunci când folosesc motoferăstraul. Dacă lanţul motoferăstraului ar intra în contact cu piciorul cuiva, rezultatul ar fi un dezastru pentru întreaga echipă. Încălţămintea specială pentru forestieri este confecţionată din materiale rezistente la tăiere.

Previne alunecarea- Alunecarea, împiedicarea şi căderea se pot întâmpla oriunde, şi adesea cu urmări. Mediul de muncă poate fi îmbunăţăţit în această privinţă, însă purtarea încăţămintei de protecţie oferă acel plus de aderenţă care poate face diferenţa. Talpa pantofilor de protecţie este antiderapantă şi rezistentă la hidrocarburi, astfel poate preveni alunecarea în locuri unde cu încăţămintea obişnuită echilibrul este precar.

Previne oboseala- În construcţii, munca fizică înseamnă să lucrezi în picioare, înseamnă să câştigi leafa cu sudoarea frunţii, şi am simţit şi eu cum oboseala musculară se instalează în a doua parte a zilei. Muschii picioarelor, ai spatelui şi alte parţi ale corpului pot să îţi amorţească, iar această stare se poate accentua dacă nu purtăm încălţăminte corespunzătoare. Încălţămintea de protecţie poate fi prevăzută cu elemente precum absorbitor de şoc sau branţuri ergonomice menite să oferte suport plantar şi confort sporit pe întreaga durată a zilei.

Previne arsurile- Arsurile pot avea mai multe surse. Fie că eşti sudor şi poţi fi atins de stropi de metal incandescent sau manipulezi substanţe chimice, încalţămintea de protecţie te poate proteja faţă de aceste riscuri.

După cum poţi observa, există multe tipuri de încălţăminte de protecţie. Îţi recomandăm să evaluezi riscurile la care tu şi colegii tăi sunteţi expuşi şi sa va procurati echipamente de protectie corespunzatoare, pentru a asigura un loc de muncă sigur şi sănătos.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite