Ministerul Sănătăţii solicită 721.000 de lei de la buget pentru demararea unui proiect de chirurgie cardiacă pediatrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii are nevoie de 721.000 de lei pentru programul de chirurgie cardiacă pediatrică FOTO Adevărul
Ministerul Sănătăţii are nevoie de 721.000 de lei pentru programul de chirurgie cardiacă pediatrică FOTO Adevărul

Ministerului Sănătăţii solicită suplimentarea bugetului cu 721.000 de lei din fondul de rezervă al Guvernului, pentru pregătirea programului de cooperare româno-italian în chirurgia cardiacă neonatală şi infantilă, prin care zece specialişti români vor beneficia de cursuri de specializare. Asta potrivit unui proiect de Hotărâre lansat în dezbatere publică până pe 10 august.

Cei 721.000 de lei, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, vor permite pregătirea proiectului realizat de Compartimentul Medicină de Urgenţă al ministerului în parteneriat cu Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico (IRCCS) Policlinico San Donato  şi  Asociaţia „Bambini Cardiopatici nel Mondo Association” din Italia.

Pentru că, în România, problemele cardiace sunt o cauză importantă a mortalităţii infantile, iniţiativa vine astfel în întâmpinarea unei nevoi urgente în domeniu.

„.Fără un program de formare a specialiştilor în domeniul chirurgiei cardiace infantile şi fără deschiderea unor noi centre de chirurgie cardiacă pediatrică, această importantă cauză a mortalităţii infantile nu va putea fi soluţionată”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului.

În Bucureşti, se va înfiinţa un centru de chirurgie cardiacă infantilă

Mai mult, după ce vor beneficia de cursurile de pregătire, cei zece specialişti vor deveni cadrele medicale ale centrului de chirurgie cardiacă infantilă Bucureşti.

În şedinţa de Guvern din 4 iunie a fost aprobată alocarea unei sume de 164.000 de euro, reprezentând fondul pentru finanţarea primei faze a proiectului de dezvoltare a capabilităţilor de chirurgie cardiacă neonatală şi infantilă în România.

„Procesul de dezvoltare a capabilităţilor de chirurgie cardiacă neonatală şi infantilă reprezintă nucleul acestui proiect, care îşi propune dezvoltarea competenţelor personalului medical din patru centre de specialitate din România", se mai arată în Nota de fundamentare.

Proiectul româno-american va dura 34 de luni

Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 34 de luni. Partenerii italieni vor asigura cofinanţarea proiectului general cu o sumă estimată la 865.000 de euro.

Proiectul trebuie demarat de urgenţă, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, întrucât în acest moment toate intervenţiile chirurgicale de această natură se efectuează în străinătate cu nişte costuri exorbitante, astfel că nu mai putem aştepta începutul anului 2014 când începe sesiunea de proiectele strategice. „Banii economisiţi dacă începem proiectul cu fonduri de la bugetul de stat cât mai curând, se vor vedea ulterior în cheltuielile Casei Naţionale de Asigurări”, a explicat se mai arată în nota de fundamentare.

Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 34 de luni, iar partenerii italieni vor asigura cofinanţarea proiectului general cu o sumă estimată la 865.000 de euro.

Guvernul caută soluţii de redeschidere a secţiei de chirurgie cardio-vasculară la Marie Curie

Centrul de chirurgie cardio-vasculară pediatrică de la Spitalul "Marie Curie" din Capitală este nefuncţional din cauza lipsei de personal, deşi Ministerul Sănătăţii anunţase deschiderea lui până la sfârşitul anului 2009. Secţia, prima de acest gen din Bucurerşti, va deservi toată zona de sud a ţării şi va avea capacitatea de a opera, anual, minimum 200 de copii cu malformaţii congenitale, mai spune Oana Grigore.

Pentru că medicii nu lucrează fără şpagă, nou-născuţii trebuie operaţi în străinătate

Niciun nou-născut n-a fost tratat în Centrul de Chirurgie Cardiacă Pediatrică de la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti, deşi secţia a fost dotată cu aparatură de ultimă generaţie încă de acum un an şi jumătate. Motivul ? Doctorii şi personalul medical nu doresc să lucreze aici, pentru că şeful secţiei, doctorul Cîrstoveanu, este împotriva şpăgii, notează publicaţia ”The Independent”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite