Ministerul de Externe a emis atenţionări de călătorie pentru mai multe ţări din Europa din cauza avertizărilor de vreme rea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe zone din Bosnia şi Herţegovina se află sub Cod galben de ninsoare FOTO AP
Mai multe zone din Bosnia şi Herţegovina se află sub Cod galben de ninsoare FOTO AP

Iarna a pus stăpânire şi pe alte ţări din Europa, nu doar pe România, astfel că Ministerul român de Externe a emis atenţionări de călătorie pentru Croaţia, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina şi pentru Republica Slovenia. De asemenea, Italia şi Serbia se află sub avertizări de Cod roşu ninsori şi de vânt.

Autorităţile informează cetăţenii români care se deplasează sau se află deja pe teritoriul Republicii Slovenia că Agenţia de Mediu slovenă a emis Cod portocaliu de vânt foarte puternic pentru regiunea Primorsko, din sud-vestul Sloveniei, în apropierea frontierelor cu Italia şi Croaţia.

Se estimează că se vor înregistra rafale de vânt cu o viteză de până la 140 de kilometri pe oră. Intensificări ale vântului se vor înregistra până vineri, 6 martie 2015, fapt pentru care circulaţia rutieră poate fi astfel semnificativ îngreunată pe autostrăzi, mai ales pe autostrada A1, care face legătura cu Italia – regiunile Friuli-Venezia Giulia şi Veneto.

„Precizăm că autostrada A1 este în prezent închisă pe porţiunea Kaseteleč – Kozina, în direcţia Ljubljana, traficul fiind redirecţionat pe un drum naţional. În lunile martie şi aprilie 2015, ca urmare a unor lucrări, autostrada A1 va fi închisă complet pe porţiunea Kozina – Črni – Kal, în direcţia Koper, în intervalul orar 20.00 şi 5.00”, mai spun oficilaii MAE.

cod galben si cod rosu de ninsori bosnia si hertegovina

Mai mule zone din Bonsia şi Herţegovina, sub Cod galben de ninsori

De asemenea, o altă infomare arată că cetăţenii români care se deplasează sau se află deja pe teritoriul Bosnia şi Herţegovina (BiH) trebuie să ştie că pe 5 martie 2015, autorităţile centrale din BiH au atenţionat asupra cantităţilor semnificative de precipitaţii - sub formă de zăpadă, care se vor înregistra în mai multe zone ale ţării, cu nivel de avertizare cod portocaliu pentru regiunile Banja Luka, Bihac, Foca, Livno, Sarajevo, Tuzla şi Vişegrad, estimându-se că stratul de zăpadă va fi cuprins între 10 şi 20 de centimetri.

Privind circulaţia rutieră, pentru regiunile muntoase se recomandă folosirea lanţurilor speciale pentru pneurile autovehiculelor.

Totodată, a fost instituită atenţionarea Cod roşu de ploi abundente pentru regiunea Trebinje, (Bosnia-Herţegovina). Cantităţile de precipitaţii vor fi cuprinse între 60 şi 80 litri pe metru pătrat (l/mp), iar pe alocuri vor ajunge şi la 100 l/mp. Principalul pericol în urma precipitaţiilor este reprezentat de alunecările de teren care pot bloca anumite artere de circulaţie rutieră.

Avertizările sunt valabile pentru intervalul 5 – 6 martie 2015.

cod galben ninsori slovenia

Cetăţenii români care doresc să tranziteze cele două ţări sunt sfătuiţi să evite zonele menţionate mai sus pentru următoarele 3-5 zile şi să acceseze laceste două linkr-uri http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/BA-Bosnia-Herzegovina.html şi http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/SI-Slovenia.html pentru informaţii actualizate.

De asemenea, mai multe zone din Italia se află sub Cod roşu de vânt şi ninsori, însă specialiştii au emis şi atenţionări de Cod galben şi Cod portocaliu.


                         

meteo cod rosu italia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se deplasează sau se află deja în Muntenegru cu privire la faptul că, urmare datelor comunicate de Federaţia muntenegreană Auto-Moto, condiţiile meteo nefavorabile - manifestate prin precipitaţii sub formă de ploaie în zonele sudice şi centrale, respectiv zăpadă în zona de nord, la care se adaugă rafale puternice de vânt - au dus la scăderea vizibilităţii şi alunecări de teren, impunându-se acordarea unei atenţii sporite şi adaptarea vitezei la condiţiile de circulaţie rutieră şi semnalizarea corespunzătoare.

În urma căderilor masive de precipitaţii şi a alunecărilor de teren, circulaţia auto a fost întreruptă, pentru toate categoriile de vehicule, pe magistrala Kotor-Budva, Tivat-Kotor Tivat-Radovici şi Podgorica-Bar, în localitatea Sutorina. Pe magistrala Herceg Novi-Kotor, în localitatea Verige, circulaţia rutieră se desfăşoară pe o singură bandă, alternativ.

Căderile abundente de zăpadă au dus şi la întreruperea circulaţiei, pentru toate categoriile de autovehicule, pe ruta Niksic-Savnik, iar următoarele drumuri sunt închise pentru camioanele cu remorcă şi vehicule de tractare: Podgorica-Bijelo Polje, Niksic-Pluzine, Niksic-Ilijino Brdo, Pljevlja-Rance,Rozaje-Kula.

Se recomandă acordarea unei atenţii sporite porţiunilor de drum aflate în lucru şi respectarea semnalizărilor temporare. 

Informaţii actualizate pot fi obţinute de la Centrul Info Trafic muntenegrean la numerele de telefon 0038219807, 0038220234999 şi 0038263239987.

meteo avertizare cod rosu muntenegru

În Croaţia a fost emisă o informare de Cod roşu de ploi şi vânt, însă sunt în vigoare şi atenţionări de Cod galben şi Cod portocaliu de ninsori şi ploi, astfel că Ministerul Afacerilor Externe a emis o informare de călătorie.  

MAE precizează că regiunile central continentale Gospic şi Karlovac se vor afla sub avertizare meteorologică Cod portocaliu, respectiv Cod galben de ninsoare abundentă, regiunea capitalei Zagreb se va afla sub avertizare meteorologică Cod galben de ninsori şi vânt puternic, pentru Slavonia (partea de est a Republicii Croaţia) a fost emis Cod galben de ploi, în timp ce pentru regiunile adriatice Istria şi Dalmaţia a fost emis Cod roşu de vânt puternic şi ploi.

Vineri seara, următoarele autostrăzi au porţiuni de carosabil închise:

  • A1 Zagreb – Dalmaţia, între localităţile Sveti Rok şi Posedarje;
  • A6 Rijeka – Zagreb, între localităţile Kikovica şi Delnice;
  • A7 centura ocolitoare a oraşului Rijeka, între localităţile Draga şi Šmrika.

Totodată, în regiunile afectate de vânt puternic şi ninsori există numeroase drumuri naţionale şi judeţene închise total sau deschise doar autoturismelor. La acest moment circulaţia autovehiculelor de transport marfă este complet restricţionată pe relaţia Zagreb – Dalmaţia. Informaţii permanent actualizate despre condiţiile de circulaţie rutieră pot fi obţinute prin accesarea site-ului Automobil Clubului Croat.

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze sau să tranziteze Republica Croaţia să consulte paginile dedicate din mediul Internet ale Ministerului Afacerilor ExterneAutomobil Clubului CroatCompaniei Naţionale Croate de Căi Ferate, Autorităţii Portuare Croate şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă.

meteo avertizare cod rosu croatia

Totodată, mai multe zone din Serbia se află sub Cod portocaliu de ninsori, în timp ce specialiţtii au emis şi 

avertizări de Cod roşu şi Cod galben de ninsori.


                    

cod rosu serbia

Cod galben de ninsori pentru mai multe judeţe din România

De joi, România se află sub avertizare de Cod galben de ninsori, precipitaţii şi vânt după ce Administraţia Naţională de Meteoroolgie (ANM) a emis două avertizări în acest sens. Astfel, de joi, de la ora 13.00, şi până vineri, la ora 16.00, va fi în vigoare o avertizare de Cod galben de precipitaţii, ninsori şi vânt valabilă pentru 24 de judeţe. Ulterior, de vineri de la ora 16.00, Codul galben se va extinde şi va fi valabil, până sâmbătă la ora 16.00, pentru 34 de judeţe, inclusiv pentru Bucureşti.

Directorul ANM, Ion Sandu, a declarat joi, în cadrul unei videoconferinţe organizate la Ministerul de Interne, că vineri noapte va ninge în sudul ţării, inclusiv în Bucureşti, iar dacă vântul va depăşi 70 de kilometri la oră este posibil să fie emise Coduri portocalii.

De asemenea, Ion Sandu a adăugat că, la nivel european, au fost emise Coduri roşii în ţări precum Italia, Serbia, Croaţia, Muntenegru, unde se aşteaptă cantităţi mari de precipitaţii, asociate cu vânt.

„În România, deocamdată este emis Cod galben, care înseamnă viscol la munte. Vineri după-amiază sau vineri noapte este posibil să ningă inclusiv în Bucureşti, în timp ce vântul va atinge viteze de aproximativ 50 - 60 de kilometri la oră. Ne aşteptăm ca acolo unde viteza vântului va ajunge la 70 de kilometri pe oră şi va ninge să emitem nişte coduri portocalii, pe perioade limitate, urmând ca la expirarea atenţionării cod galben la nivel naţional să nu mai emitem niciun cod”, a afirmat Ion Sandu.

El a precizat, în cadrul videoconferinţei, că vremea rea va persista până sâmbătă după-amiază.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

 

Cod galben de ninsori. 24 de judeţe sub sub avertizare de vreme rea. ANM: „De vineri va ninge şi în Capitală. Este posibil să emitem Cod portocaliu”

De joi de la prânz a intrat în vigoare o avertizare de Cod galben de ninsori, precipitaţii şi vânt, valabilă până vineri pentru 24 de judeţe. Mai mult, începând de vineri va intra în vigoare o a doua avertizare de Cod galben de ninsori, precipitaţii şi vânt valabilă pentru 34 de judeţe. Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a anunţat că vineri noaptea ar putea fi emis Cod portocaliu de ninsori pentru Bucureşti. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite