Medicii ortopezi de la Spitalul Marie Curie refuză să lucreze sub îndrumarea profesorului Gheorghe Burnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de pe Secţia de ortopedie pediatrică de la Spitalul Marie Curie din Capitală ameninţă cu greva şi chiar cu demisia dacă unitatea sanitară îi permite profesorului Gheorghe Burnei să se reîntoarcă în sala de operaţie. Conducerea unităţii sanitare arată că nu se poate împotrivi unei decizii date de o instanţă judecătorească. Totul după ce Tribunalul Bucureşti a decis că medicul chirurg se poate întoarce în sala de operaţie.

O decizie dată de Tribunalul Bucureşti în cazul chirurgului Gheorghe Burnei care este acuzat de luare de mită şi efectuarea de experimente pe copii a pus pe jar întregul colectiv al Clinicii de Ortopedie Pediatrică din Spitalul Marie Curie din Capitală.

Într-o scrisoare adresată conducerii unităţii sanitare, care a fost înaintată comisiei de etică din spital, medicii specialişti şi medicii rezidenţi susţin că nu vor să fie asociaţi cu numele chirurgului şi că nu vor să continue pregătirea sub îndrumarea acestuia. „Nu dorim să participăm în niciun fel la activitatea acestuia şi vom face uz de toate mijloacele legale: mutarea în alte secţii, greva, suspendarea contractului de muncă şi chiar demisia”, arată medicii în scrisoare.

Potrivit documentului, aceştia evidenţiază o serie de nereguli care s-au petrecut pe secţie în vremea în care aceasta era condusă de profesorul Burnei. „Secţia a fost condusă discreţionar. Resursele de care dispunea au fost folosite, în integralitate, pentru pacienţii acestuia”, susţin medicii.

Medic: „Au văzut ce înseamnă libertatea”

În opinia medicului Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, revolta medicilor vine după o serie de abuzuri la care aceştia ar fi fost supuşi. „Sunt ferm convins că această scrisoare a apărut pentru că medicii au fost abuzaţi permanent. Probabil că în această perioadă au tras o gură de oxigen şi au văzut că este bine atunci când guşti liberatea. Şi, cred eu, nu mai au ce pierde acum. E curajul disperării la gândul că se va întoarce”, a declarat chirurgul. 

În scrisoare, colectivul de ortopezi pediatri de la Spitalul Marie Curie subliniază că secţia a funcţionat normal în cele opt luni în care profesorul nu a mai avut dreptul să lucreze în spital, timp în care au fost efectuate intervenţii complicate iar timpul de spitalizare a fost semnificativ redus. 

„Profesorul Burnei a impus cu autoritate efectuarea anumitor intervenţii chirurgicale inutile, nelăsând dreptul celorlalţi medici de a opta pentru tratamentul chirurgical optim adecvat propriilor pacienţi. Şi-a folosit autoritatea în sensul obstrucţionării medicilor tineri în a efectua intervenţii chirurgicale prin care să îşi poată confirma nivelul de performanţă, în acest sens a întreţinut o atmosferă de timorare a medicilor în secţia de ortopedie, atmosferă în care adresa injurii nemotivate tuturor medicilor din secţie. Pacienţi trataţi iniţial de către medicul Gheorghe Burnei au fost preluaţi de către medicii acestei secţii şi s-au efectuat fie reintervenţii, fie continuarea programului terapeutic al acestora. Dovada acestui fapt sunt condicile operatorii şi însuşi pacienţii”, notează documentul, care a ajuns şi în atenţia preşedintelui Colegiului Medicilor din România. 

Potrivit medicului Gheorghe Borcean, şeful medicilor, protestul ortopezilor pediatri de la Spitalul Marie Curie ar fi trebuit să aibă loc înainte de decizia instanţei. „Constat că există această revoltă a medicilor de acolo care din punct de vedere legal nu pot face nimic pentru că nu ei au calitatea de a-l reprimi, ci spitalul. Iar dacă o instanţă judecătorească decide că trebuie să se întoarcă, se va întoarce. Trebuie să vedem ce anume determină acest protest şi motivele pentru care el nu a avut loc înainte de luna decembrie 2016. De ce se revoltă doar acum?”, a precizat şeful medicilor. 

Conducere: Situaţia este una cât se poate de delicată

Şi conducerea unităţii sanitare afirmă că situaţia este una cât se poate de delicată şi că a înaintat solicitarea medicilor către comisia de etică din spital. „Am direcţionat scrisoarea, se va reuni consiliul de etică al spitalului. Important este că acei medici nu vor să mai lucreze cu domnul profesor, dar spitalul va trebui să se conformeze deciziei instanţei, când decizia va fi una definitivă. Vom vedea cum se va soluţiona această situaţie”, au arătat oficialii.

De ce a considerat instanţa că Burnei poate profesa

Judecătoarea Eugenia Voineag de la Tribunalul Bucureşti arată în motivarea deciziei de a permite medicului ortoped Gheorghe Burnei să profeseze la orice unitate medicală de stat, inclusiv la Spitalului "Marie Curie", că această interdicţie nu se mai impune, având în vedere că, la opt luni de la instituirea controlului judiciar în cazul medicului, „necesitatea ocrotirii opiniei publice ca urmare a impactului mediatic nu mai este actuală”.

„Cu privire însă la interdicţia de a exercita profesia sau de a desfăşura activitatea în exercitarea căreia a săvârşit faptele, respectiv în cadrul Spitalului Marie Curie sau în altă unitate din sistemul public de sănătate impusă în cadrul controlului judiciar, judecătorul de camera preliminară apreciază că nu se mai impune menţinerea acesteia. Are în vedere judecătorul de camera preliminară că această interdicţie a fost impusă prin încheierea Curţii de Apel Bucureşti la data de 20.12.2016 , în urmă cu 8 luni. După trecerea acestei perioade de timp, se apreciază că menţinerea obligaţiei nu se mai impune, necesitatea ocrotirii opiniei publice ca urmare a impactului mediatic nemaifiind actuală”, se arată în motivarea instanţei.

Ce acuzaţii aduc procurorii 

Scandalul a pornit în luna decembrie când profesorul Gheorghe Burnei a fost reţinut şi ulterior plasat în arest la domiciliu. Procurorii l-au acuzat de 15 fapte de luare de mită, dar şi că a făcut experimente pe micuţii pacienţi. Potrivit procurorilor, Burnei ar fi făcut 20 de experimente pe copii, în care se folosea inclusiv de dispozitive medicale neomologate, confecţionate artizanal.

Anchetatorii mai susţin că Gheorghe Burnei preleva de la copiii pe care îi opera ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor, şi le ţinea în condiţii improprii, în congelatorul unui frigider din unitatea sanitară, în care erau păstrate alimente şi băuturi alcoolice.

Gheorghe Burnei: „Nu am condiţionat actul medical”

Imediat ce Tribunalul Bucureşti a decis că medicul Gheorghe Burnei poate profesa din nou, decizia nefiind una definitivă, acesta a explicat că nu a condiţionat niciodată actul medical, că banii lăsaţi de pacienţi fără ştirea sa erau folosiţi pentru a cumpăra mâncare cadrelor medicale care îi erau alături la operaţii şi că, prin decizia de a rămâne în ţară şi a opera a adus economii la  buget. „Am refuzat constant ceea ce toţi pacienţii şi rudele acestora oferă în toate spitalele din ţară. Dacă aceştia au lăsat bani din proprie iniţiativă, deseori şi fără ştirea mea, i-am folosit pentru a cumpăra mâncare pentru cadrele medicale, care stăteau alături de mine în operaţii, peste program”, a declarat medicul, precizând că ultimele opt luni au fost un coşmar pentru el.

Comisia de Ortopedie Pediatrică a Ministerului Sănătăţii precizează că se opune oricărui tratament inovativ care nu are o susţinere ştiinţifică

Comisia Naţională de Ortopedie Pediatrică a Ministerului Sănătăţii a anunţat marţi că se opune oricărui tratament inovativ care nu are o susţinere ştiinţifică potrivit prevederilor naţionale şi internaţionale.

Potrivit unui comunicat de presă Comisia precizează că se delimitează de orice act care nu poate fi încadrat în codul bunelor practici medicale şi de orice atitudine sau acţiune care contravine Codului deontologic al profesiei. În acest sens, Comisia va propune ministrului Sănătăţii aprobarea unui cod de procedură pentru situaţiile în care aplicarea unei tehnici sau a unui tratament inovativ se impune. 

Comisia de Ortopedie Pediatrică a MS a constatat absenţa oricărui protocol terapeutic aprobat şi consideră că şi acest lucru a făcut posibilă apariţia unor anomalii terapeutice, unele cu consecinţe deosebit de grave, se menţionează în comunicat.

Totodată, acest for anunţă că a început procesul de elaborare a protocoalelor terapeutice pentru cele mai frecvente afecţiuni ortopedice ale copilului, astfel ca, până la sfârşitul anului 2017, să fie elaborate şi publicate toate protocoalele terapeutice. Comisia Naţională a MS, prin specialiştii din componenţa sa, va monitoriza permanent activitatea secţiilor şi a departamentelor de ortopedie pediatrică, atât din reţeaua publică, cât şi din cea privată, pentru a nu mai fi posibilă aplicarea unor tratamente cu susţinere ştiinţifică îndoielnică, au susţinut reprezentanţii acesteia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite