Asigurările de malpraxis, un rău necesar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii sunt nemulţumiţi de actualele asigurări de malpraxis. Aşa reiese din ultimul sondaj făcut de Colegiul Medicilor Bucureşti. Cea mai mare problemă, în opinia doctorilor care au răspuns la sondaj, e faptul că aceste poliţe de malpraxis nu acoperă daunele morale cerute de pacienţi. Tocmai acest lucru ar trebui modificat în primul rând, susţin specialiştii.

„Medicii consideră că problema daunelor morale ar trebui reglementată de stat, prin stabilirea unui plafon al sumelor care se acordă ca despăgubire. Pentru această variantă au optat 63% dintre respondenţi”, a declarat profesorul Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, subliniind că o altă problemă o reprezintă faptul că medicii nu pot negocia contractele pe care le încheie cu firmele de asigurări, fiind obligaţi să le încheie aşa cum sunt făcute de acestea.

Concret, la sfârşitul anului 2015, primele brute subscrise, adică sumele plătite de medici pentru aceste asigurări erau de 16.861.410 lei, se arată într-un răspuns al Autorităţii de Supraveghere Financiară la solicitarea ziarului „Adevărul”. În ceea ce priveşte indemnizaţiile brute plătite, suma se ridica la 15.761.034 lei, se arată în acelaşi răspuns.

„E firesc ca, de la o sumă în sus, să se asigure spitalul”

„Asigurarea medicală este foarte utilă, evident că nimeni nu-li doreşte ca actul medical să nu fie unul reuşit. Condiţia este însă ca aceste asigurări să fie corect făcute iar daunele să fie date fără a se mai tergiversa, aşa cum se întâmplă uneori. Avem nevoie de reglementări clare, cum sunt cele din Vestul Europei. Noi ne asigurăm până la o anumită sumă, dar firesc este ca, după o anumită sumă în sus, să fie asigurat şi spitalul la care eşti angajat”, a explicat academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină Carol Davila din Capitală.

De altfel, medicii au tot reclamat de-a lungul timpului faptul că, deşi se asigură în caz de malpraxis, nu întotdeauna societăţile de asigurări sunt dispuse să plătească daunele.

„Ca soluţie la problema daunelor morale, medicii văd plafonarea prin lege a sumelor acordate drept despăgubire sau un contract între pacient şi unitatea medicală, care să stabilească nivelul despăgubirilor. Medicii, pacienţii şi societatea au nevoie de reglementări corecte în sistemul asigurărilor de malpraxis, care să servească tuturor părţilor implicate”, a explicat şi profesorul Cătălina Poiană, adăugând că numărul de reclamaţii la adresa medicilor este în creştere. Doar până la jumătatea lunii iunie 2016 s-au înregistrat 89 de dosare, dintre acestea fiind rezolvate — 46, cazuri în care s-au dat fie simple mustrări medicilor, fie s-a mers inclusiv pe retragerea calităţii de membru din Colegiul Medicilor Bucureşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite