Creşterea la 80% a prescrierilor de medicamente generice aduce economii de 100 de milioane de lei la bugetul statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamentele generice - economii la bugetul statului FOTO Adevărul
Medicamentele generice - economii la bugetul statului FOTO Adevărul

Prin creşterea la 80% a volumului de medicamente generice din totalul prescrierilor, s-ar putea realiza economii de 100 de milioane de lei la buget, arată un raport recent al Asociatia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Banii ar putea fi folosiţi, susţin reprezentanţii APMGR, pentru construcţia de spitale.

„Economiile rezultate ar putea fi direcţionate către alte zone sub presiune ale sistemului de sănătate, cum ar fi construirea de noi spitale, creşterea salariilor personalului medical sau plata arieratelor sistemului medical”, a declarat Laurenţiu Mihai, directorul executiv al APMGR.

Cota de piaţă a genericelor a crescut

Potrivit acestuia, cota de piaţă a medicamentelor generice a crescut semnificativ, în ultimul deceniu, în multe ţări, însă, cu toate acestea, ele reprezintă mai puţin de 25 la sută din piaţă în Luxemburg, Italia, Irlanda, Elvetia, Japonia şi Franţa, în comparaţie cu aproximativ 75% din piaţă, în Germania şi Regatul Unit.

„Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare arată că rata de prescriere redusă a medicamentelor generice în Franţa (12%), comparativ cu Marea Britanie (80%), indică necesitatea unei mai bune informări a medicilor, pentru reducerea costurilor sistemului de sănătate prin prescrierea de medicamente generice", a completat directorul executiv al APMGR.

Pe aceeaşi temă:

Teva, cel mai mare producător de medicamente generice din lume, implicată într-un scandal de corupţie

Teva Pharmaceutical Industries, cel mai mare producător de medicamente generice din lume, a descoperit, în urma unei investigaţii interne, acte de corupţie în ţările din estul Europei şi în Rusia.

Novartis se întoarce la lucrurile esenţiale

Viitorul Novartis devine mai clar după o perioadă de incertitudine: compania farmaceutică nu va fuziona cu Roche, ci va începe un proces de vânzare a unor unităţi de business care ar putea valora cumulat între 15 şi 20 de miliarde de dolari.

Ministerul Sănătăţii publică săptămâna viitoare proiectul de introducere a clawback-ului diferenţiat la medicamente

Ministerul Sănătăţii va publica săptămâna viitoare proiectul de introducere a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru generice, iar până la 1 decembrie va fi stabilit şi un nou mod de calcul al preţurilor acestor medicamente, a anunţat Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice.

Atentat la sănătatea românilor. Seringi cu medicamente contrafăcute în farmacii. Categoriile de bolnavi ameninţaţi de falsuri

Un nou scandal zguduie lumea farmaceutică din România, după ce în trei farmacii din ţară au fost găsite seringi contrafăcute nesterile, care în loc să conţină interferon pentru tratamentul hepatitei B şi C, conţineau glucoză, apă şi fibre celulozice. Cutiile cu seringi contrafăcute au fost identificate în două farmacii din Piteşti şi una din Ialomiţa în cursul zilei de ieri, ele fiind ulterior confiscate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite