Ieftinirea medicamentelor le-ar da românilor şansa la tratamente moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile farmaceutice sunt obligate să reactualizeze preţul medicamentelor după ce autorităţile au decis să pună în aplicare un ordin care datează din 2009. Oficialii spun că măsura vine în sprijinul pacienţilor şi că, odată cu ieftinirea, bolnavii vor avea acces la terapii inovative.

Intenţia autorităţilor de a reactualiza preţurile medicamentelor compensate a stârnit panică în rândul asociaţiilor de pacienţi, care se tem că produsele vor pleca spre export paralel şi nu vor mai ajunge la bolnavii care au nevoie de ele. Concret, Ministerul Sănătăţii vrea să aplice o ordonanţă veche de şase ani, care permite ieftinirea medicamentelor dar care, spun oficialii, le-ar da posibilitatea românilor să beneficieze de terapii noi, cum sunt tripla terapie sau terapia fără interferon.

Autorităţile au stabilit deja şi un termen-limită până la care producătorii de medicamente, dar şi distribuitorii din piaţă au obligaţia să reactualizeze preţurile, astfel încât acesta să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări, respectiv Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.  

Potrivit autorităţilor, 10 din aceste 12 ţări au preţuri asemănătoare cu cele de la noi şi sisteme medicale similare.

„Este vorba de o măsură venită în sprijinul pacienţilor. Dacă se va aplica, atunci statul va putea introduce terapii noi, măsură care îi ajută şi pe producătorii de medicamente. Pentru noi, ca autorităţi, interesul pacienţilor e pe primul loc. Producătorii care nu se vor conforma până pe 10 martie vor fi sancţionaţi conform legii”, se arată într-un punct de vedere al Ministerului Sănătăţii, care îi asigură pe români că nu există vreun pericol ca produsele aflate pe listele de compensate şi gratuite să iasă de pe piaţă.

Temerea: vor ieşi medicamente din piaţă

Nu de aceeaşi părere sunt producătorii de medicamente, care atrag atenţia asupra riscurilor aduse de această măsură.

Mai mult, ei arată că preţul real al medicamentelor în România este cu 29% sub cel afişat în catalogul naţional al preţurilor. Prin urmare, subliniază firmele producătoare, noua scădere de preţuri ar determina o creştere a comerţului intracomunitar în detrimentul pacienţilor români.

La rândul lor, reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) sunt de părere că este nevoie de un mecanism care să garanteze că produsele din România chiar ajung la pacienţi, în ciuda preţului mic. „Interesele comerciale imorale şi ilegale ar face atractivă vânzarea medicamentelor produse pentru România în alte ţări, pe bani mai mulţi şi cu plata în avans”, a explicat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite