Farmaciştii cer demisia directorului Direcţiei Politica Medicamentului din Ministerul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii FOTO Mediafax
Ministerul Sănătăţii FOTO Mediafax

Colegiul Farmaciştilor din România a solicitat, miercuri, demisia directorului Direcţiei Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii, după ce ministrul a anunţat că va aduce modificări legislaţiei, ceea ce ar face ca jumătate din farmacii să se închidă.

De asemenea, aceştia spun că reprezentantul farmaciştilor din Ministerul Sănătăţii a făcut referire la farmaciile actuale, afirmând că acestea sunt „o bombă”. Din acest motiv, oficialul nu a făcut altceva decât să decredibilizeze breasla, notează Colegiul Farmaciştilor din România. 

„Mai mult, toate farmaciile care în prezent sunt operaţionale pe teritoriul României au fost autorizate de direcţia condusă chiar de către dna. Monica Lazăr. În condiţiile în care dna director are cunoştinţă de existenţa unor farmacii pe care le consideră "o bombă", în loc să generalizeze situaţia asupra tuturor farmaciilor îi solicităm să facă publice aceste cazuri şi să ia măsuri de urgenţă pentru închiderea sau conformarea lor la reglementările în vigoare, astfel încât să nu fie pusă în pericol sănătatea pacienţilor. Îi reamintim, de asemenea, că este responsabilitatea directă a dumneaei să supravegheze, să monitorizeze şi să controleze buna organizare şi funcţionare a farmaciilor, iar dacă astfel de cazuri există, acest lucru este o dovadă clară a neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu”, arată farmaciştii. 

Farmaciile riscă să se închidă

Mai mult de jumătate din farmaciile din România riscă să nu se poată conforma normelor de autorizare şi funcţionare propuse de Ministerul Sănătăţii, dacă acestea vor intra în vigoare. Aşa susţin oficiali din Colegiul Farmaciştilor din România.

Potrivit Agerpres, reprezentanţii farmaciştilor au atras atenţia asupra modificărilor de norme referitoare la spaţiu, în speţă la obligativitatea existenţei unui vestiar ca încăpere de sine stătătoare. 

„Ca să pot să creez un spaţiu nou trebuie să iau de undeva, pentru că nu pot să construiesc deasupra farmaciei. Îmi fac o idee aproximativă: eu zic că mai mult de jumătate din farmaciile din ţară nu au cum, în secunda doi, să se conformeze acestor norme”, a explicat Răzvan Prisada, citat de Agerpres.

Sursa citată mai arată că în cadrul farmaciilor deja autorizate, compartimentarea a fost făcută, iar crearea unui loc special pentru vestiar ar presupune investiţii, greu de suportat pentru o unitate din mediul rural. În plus, există farmacii cu un singur angajat, în cazul cărora nu se justifică amenajarea unui vestiar ca încăpere de sine stătătoare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite