După rezidenţi, şi medicii acuză că au fost păcăliţi. Obligaţi la mai multe gărzi pe lună pe aceiaşi bani
0Medicii sunt nemulţumiţi că ar putea fi obligaţi să facă patru gărzi obligatorii pe lună în loc de una, pentru a-şi primi salariile. Asta, după ce li se promisese că gărzile suplimentare vor fi plătite separat.
Noua lege a salarizării continuă să vină cu surprize neplăcute pentru medici. După ce rezidenţilor li s-au tăiat bursele, neexistând baze legale pentru oferirea lor până în 2018, actul normativ prevede faptul că medicii ar putea fi obligaţi să facă patru gărzi pe lună pentru a-şi primi salariului de bază.
Asta în condiţiile în care până acum aceştia erau obligaţi să efectueze o singură gardă pe lună în baza salariului, restul fiind plătite separat. Specialiştii spun că măsura nu doar că îi va alunga cu siguranţă pe medicii mai tineri, dar va da undă verde la abuzuri din partea angajatorilor, respectiv a spitalului plătitor.
„Noi, medicii aflaţi la maturitate profesională şi care avem specialităţi solicitante nu vom mai putea face faţă unui astfel de regim de muncă, alţii vor ieşi pe cale naturală din sistem, iar tinerii nu sunt dornici să ne ia locul, când lumea le este deschisă”, atrage atenţia un medic asupra consecinţelor pentru sistem.
Sindicalist: „Actualmente avem o gardă băgată în programul de lucru”
Concret, unul dintre motivele pentru care o astfel de prevedere ar putea intra în curând în vigoare este deficitul de medici.
„Actualmente avem o gardă băgată în programul de lucru. În restul statelor europene, există obligaţia ca după gardă să fii liber 24 de ore, ceea ce la noi nu se întâmplă”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Eleodor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica. La rândul său, doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) spune că discuţia e una mai amplă şi că va fi tranşată între sindicate şi Ministerul Sănătăţii.
„Patru gărzi pe lună depăşesc cu mult timpul de lucru. Nimeni nu poate să oblige un medic să lucreze peste ce prevede legea, garda mea obligatorie este de 18-20 de ore. Dacă un director îl obligă pe angajat să facă mai mult, poate să îl dea în judecată. Câtă vreme Codul Muncii nu a fost schimbat, nu s-a schimbat nimic nici cu referire la gărzi”, a declarat şi preşedintele CMR.
De cealaltă parte, medicul anestezist Carmen Pantiş arată că, cel puţin în specialitatea sa, o gardă este istovitoare. Patru gărzi obligatorii ar fi foarte mult, completează specialistul. „Mi s-ar părea aproape imposibil de pus în practică. În anestezie terapie intensivă sunt gărzi foarte grele, în care nu reuşeşti sa stai întins câteva minute. Problema este şi că rezidenţii de ani mari şi mai mici cu care lucrăm noi nu sunt plătiţi deloc pentru gărzi, doar li se oferă o masă caldă, asta în condiţiile în care au nevoie de bani pentru cărţi, pentru congrese”, a arătat antestezistul.
Gărzile, făcute doar de anumiţi medici
Despre consecinţele actului normativ atrage atenţia şi medicul Bodgan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor. „Dacă până acum în norma de bază era inclusă o gardă, fiind la latitudinea medicului dacă să facă sau nu gărzi suplimentare, lucrurile par să se schimbe. Deci vom fi nevoiţi să facem încă trei gărzi care erau plătite înainte prin contracte separate încheiate cu angajatorul”, a explicat medicul Bodgan Tănase. Medicii au început să se plângă şi pe reţelele de socializare, unde spun că directiva europeană privind timpul de lucru va fi în continuare încălcată în ceea ce-i priveşte.
„Asta e soluţia miraculoasă la lipsa medicilor: să-i obligi să lucreze astfel încât să se ajungă la un timp de muncă de 48 de ore pe săptămână. Las la o parte faptul că toată lumea medicală ştie că gărzile sunt făcute de obicei doar de anumiţi medici. Şi, chiar dacă toţi ar face gărzi, tot am o veste proastă: nu suntem destui”, a scris o utilizatoare pe un grup de Facebook destinat doctorilor.
Motiv de gâlceavă şi în 2016
Gărzile medicilor au fost motiv de gâlceavă şi anul trecut, când spitalele din ţară riscau să rămână fără linii de gardă. Medicii au semnat însă nişte contracte separate cu spitalul în care efectuau gărzi pentru timpul suplimentar petrecut în spital. Totodată, guvernul a decis în septembrie anul trecut, după ce medicii au ameninţat în repetate rânduri că nu-i vor mai îngriji pe pacienţi, să majoreze tariful unei ore de gardă la nivelul salariilor din 2016 şi nu la cel din 2009.
Anul trecut în august, guvernul a alocat 100 de milioane de lei pentru plata gărzilor suplimentare. Astfel, un anestezist cu toate gradele şi cu o vechime de 20 de ani în sistem, care primea până în septembrie 2016 suma de 280 de lei pe o gardă a ajuns să primească dublu începând cu octombrie anul trecut.