DOCUMENT Ministerul Sănătăţii vrea să mărească numărul de centre în care se pregătesc medicii rezidenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii (MS) vrea să modifice regulamentul privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, pregătire pe care medicii sunt nevoiţi să o parcurgă pentru a putea a-şi putea practica meseria. Printre altele, se doreşte mărirea numărului de centre de pregătire pentru medicii tineri, abia intraţi în sistem, astfel încât să fie acoperit deficitul de cadre medicale cu care se confruntă ţara noastră.

Potrivit ministerului, pe lângă faptul că actuala lege este depăşită, sistemul are numeroase hibe în ceea ce priveşte pregătirea absolvenţilor de medicină, iar personalul care îi formează este, de asemenea, insuficient.  

În plus, deşi în România este o lipsă acută de medici specialişti, în prezent „sunt absolvenţi ai facultăţilor de medicină, promoţia 2005 şi ulterioare care nu au fost confirmaţi în rezidenţiat”.

Concret, deşi au o diplomă, medicii respectivi pot intra în contact cu pacienţii şi îşi pot practica meseria abia după ce finalizează perioada de 3-7 ani de pregătire corespunzătoare rezidenţiatului în specialitatea aleasă (cardiologie, oncologie, medicină de urgenţă, n.r.).

Propunerile Ministerului Sănătăţii

Prin urmare, Ministerul Sănătăţii propune o serie de măsuri pentru a îmbunătăţi situaţia actuală din Sănătate.

Astfel, se doreşte acreditarea unor noi centre pentru formarea în rezidenţiat, precum şi mărirea numărului de spitale în care medicii rezidenţi să îşi poată desfăşura pregătirea. De asemenea, se doreşte majorarea numărului de coordonatori, directori şi responsabili de formare în rezidenţiat.

În prezent, în reţeaua de medicină de familie sunt încadraţi medici care nu sunt specialişti, dar care vor putea avea acces la titlul profesional odată cu introducerea unei noi forme de rezidenţiat - rezidenţiatul cu timp parţial, pe lângă cele două existente deja - rezidenţiatul pe loc (medicul lucrează în spitalul respectiv strict pe durata pregătirii, ulterior susţine concurs pentru a ocupa un post, n.r.) şi rezidenţiatul pe post (unde medicul rămâne după finalizarea pregătirii, n.r.).

Nu în ultimul rând, Ministerul Sănătăţii consideră că prin măsurile enumerate va fi format un număr optim de medici specialişti, necesar asigurării stării de sănătate a populaţiei. Pregătirea celor 8.000 de medicinişti care au ales străinătatea ne-a costat 64 de milioane de euro, susţin specialiştii din sistem.

ORDONANŢĂ privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului 06.09.2013

NOTĂ DE FUNDAMENTARE la OUG privind organizarea şi finanţarea rezidentiatului 06.09.2013

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite