Cum vor fi afectate prețurile produselor petroliere de moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

0
Publicat:

Analiștii urmăresc piețele petroliere pentru a vedea cum vor reacționa la o nouă incertitudine în Orientul Mijlociu după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter ce a avut loc duminică, 19 mai.

foto Ebrahim Raisi, președinte Iran
Foto: EPA-EFE

Președintele Raisi și ministrul de externe Hossein Amirabdollahian au murit în accidentul care a avut loc duminică în provincia Azerbaidjanul de Est din nordul Iranului, în timp ce convoiul de trei aeronave se întorcea din Azerbaidjan, potrivit euronews.com.

La începutul tranzacțiilor de luni, petrolul Brent a urcat ușor până la 84,2 dolari pe baril, în timp ce țițeiul a crescut și el, până la 80,1 dolari pe baril, după ce a înregistrat o creștere de 1,34% în această săptămână.

Prețul aurului a fost, de asemenea, în creștere, cu 1,11%, la 2.440,6 dolari pe uncia troy, investitorii revenind la preferatele lor „refugii sigure”.

Ce impact ar putea avea moartea lui Raisi asupra piețelor petroliere?

Iranul este un important producător de petrol și există temeri că orice conflict care implică Iranul ar putea amenința și destabiliza și mai mult regiunea Orientului Mijlociu. Se consideră că Iranul îi susține pe Houthis din Yemen, care blochează în prezent comerțul internațional prin atacurile sale asupra navelor maritime care traversează Marea Roșie.

Moartea regretatului președinte îngrijorează piețele financiare, și în special piețele de mărfuri, din cauza poziției Iranului în economia mondială, care a fost destabilizată și mai mult prin atacul cu drone asupra Israelului de luna trecută.

La momentul atacului din 13 aprilie, președintele Israelului, Isaac Herzog, a declarat pentru Sky News: „Ar trebui să privim cu luciditate fenomenul numit Teheran și Israel. Noi suntem căutători de pace. Am mers la pace cu vecinii noștri de nenumărate ori. Din păcate, totul a început pe 7 octombrie, când un reprezentant al Iranului, Hamas, a condus un masacru incredibil de brutal împotriva cetățenilor israelieni, iar restul este istorie. O știm. Așa că ar trebui să o punem în perspectivă. Acest lucru este ca un război real. Vreau să spun, aceasta este o declarație de război”.

Președintele Raisi, un dur ultraconservator cunoscut sub numele de „Măcelarul din Teheran”, era așteptat să îi succeadă liderului suprem al Iranului, succesorul ayatollahului Ali Khamenei, și a fost la putere în timpul unora dintre momentele istorice și politice cheie ale Iranului.

Separat, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a amânat o călătorie planificată de patru zile în Japonia din cauza îngrijorărilor legate de sănătatea tatălui său. Regele Salman Bin Abdelaziz se pare că este tratat pentru o inflamație la plămâni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite