Cum este gestionată criza COVID în ţările vecine. România a ajuns noul focar al Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce am depăşit borna de 1.000 de noi infectări zilnice cu virusul SARS-CoV-2, România a devenit ţara cu cel mai ridicat număr de cazuri noi din Uniunea Europeană.

Creşterea alarmantă a numărului de cazuri de COVID-19 plasează România pe un nedorit prim loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte cazurile noi confirmate zilnic. 

Şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că regiunea Europei Centrale şi de Est a intrat pe un trend alarmant în ceea ce priveşte evoluţia pandemiei. „Chiar şi în Europa, în timp ce în vestul continentului boala este ţinută sub control, observăm nişte trenduri îngrijorătoare în sud-estul Europei şi în Balcani. Avem nevoie de vigilenţă susţinută”, declara Mike Ryan, directorul programelor de urgenţă ale OMS.

Cum gestionează vecinii criza

Ungaria este ţara din regiune care pare că gestionează cel mai bine pandemia, fiind confirmate doar 8 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore. Ţara are un total 4.347 de cazuri confirmate şi 596 de decese. În acest context, autorităţile au impus restricţii de acces pentru a controla efectele pandemiei. Inclusiv cetăţenii români sunt vizaţi, având în vedere că ţara noastră noastră a fost impusă pe lista galbenă. Românii sunt verificaţi la graniţă şi, dacă prezintă simptome, nu le va fi permis accesul. În lipsa simptomelor, se stă două săptămâni în carantină instituţionalizată sau izolare la domiciliu. Ungaria permite accesul românilor fără restricţii, în cazul în care prezintă două teste negative de coronavirus, făcute la interval de 48 de ore, în ultimele 5 zile. Documentele trebuie să fie în engleză sau maghiară. 

Bulgaria traversează şi ea o perioadă de creştere a infectărilor noi de SARS-CoV-2, înregistrând 325 de cazuri noi, potrivit ultimei raportări a autorităţilor, faţă de 232 de noi confirmări cu o săptămână mai devreme. Vecinii de la sud de Dunăre au ajuns la 9.254 de cazuri confirmate şi 313 decese. Autorităţile de la Sofia au deschis graniţele ţării pentru turiştii veniţi din afară, însă recent au fost impuse anumite măsuri de protecţie, în contextul tendinţei de creştere a numărului de infectări. De exemplu, cetăţenii sârbi au interzis accesul pe teritoriul Bulgariei, din cauza focarelor active din această ţară. Românii nu au restricţii la intrarea în Bulgaria, la fel ca toţi cetăţenii statelor membre UE, însă la graniţă este necesară completarea unei declaraţii pe propria răspundere privind respectarea normelor sanitare impuse de autorităţile locale.

Bilanţul deceselor în Republica Moldova a ajuns la 707. Îngrijorător pentru această ţară este numărul mare de cazuri la o populaţie relativ redusă (4 milioane de locuitori). La ultima raportare au fost anunţate 327 de cazuri noi de COVID-19, numărul total al infectărilor ajungând la 21.442. Autorităţile de la Chişinău au interzis, până la 31 iulie, intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a cetăţenilor străini şi apatrizilor, cu excepţia membrilor de familie ai cetăţenilor moldoveni, membrilor misiunilor diplomatice sau persoanelor care călătoresc în interes profesional. De asemenea, autorităţile au interzis adunările în grupuri mai mari de trei persoane, au fost închise locurile de joacă pentru copii, iar persoanele de peste 63 de ani au voie să părăsească domiciliul doar pentru a-şi asigura alimente sau medicamente. Orice alte activităţi de grup sau în spaţii închise au fost şi ele interzise. 

Una dintre cele mai afectate ţări din regiune de pandemia de COVID-19 este Ucraina, aici fiind raportate 673 de cazuri noi de infectări, cu un total de 60.166 de cazuri şi 1.518 decese. Numărul de cazuri a scăzut în ultima săptămână, din moment ce în urmă cu şapte zile ţara înregistra peste 1.000 de cazuri zilnice. Totodată, epidemiologii ucraineni avertizează că ţara ar putea ajunge la 150.000 de cazuri, existând riscul ca Ucraina să devină noul epicentru al pandemiei de coronavirus în Europa. Totodată, cetăţenii români pot intra pe teritoriul Ucrainei fără să mai fie nevoiţi să efectueze perioada de carantină sau de autoizolare.

O creştere alarmantă a numărului de cazuri a fost înregistrată şi în Serbia. La o populaţie de aproximativ 8,7 milioane de locuitori, au fost confirmate 352 de cazuri la ultima raportare, având un total de 21.605 cazuri şi 495 de decese. Serbia a fost inclusă în zona roşie de mai multe state, însă la intrarea în această ţară nu există restricţii, autorităţile de frontieră înmânând pasagerilor un document în limbile sârbă şi engleză conţinând informaţii privind măsurile ce trebuie respectate pe teritoriul Serbiei în contextul epidemiei COVID-19. Mai mult decât atât, zile la rând în Belgrad au avut loc proteste violente, oamenii ieşind în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de modul în care guvernul a gestionat criza sanitară. Manifestanţii au dat vina pe partidul aflat la putere pentru că a luat prea repede măsuri de relaxare şi că toată ţara are de suferit. Numărul de infectări zilnice a crescut de şapte ori în ultimele două luni, iar unităţile spitaliceşti abia mai fac faţă numărului mare de pacienţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite