UPDATE Specialiştii au emis două atenţionări de Cod galben: una de caniculă, iar cealaltă de furtuni
0Meteorologii au emis, joi, două atenţionări de Cod galben, una din caniculă şi disconfort termic şi una de instabilitate atmosferică accentuată. Aceste atenţionări vor expira vineri la ora 19.00. Până astăzi a fost în vigoare o atenţionate de Cod galben de caniculă emisă pentru toată ţara.
UPDATE Potrivit atenţionării de Cod galben de caniculă şi instabilitate atmosferică, valul de căldură va persista în sudul şi sud-estul ţării, unde vremea va fi călduroasă. În judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov (inclusiv municipiul Bucureşti), Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi Constanţa va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35-36 de grade, iar disconfortul termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
Această atenţionare este valabilă de joi seara şi până vineri seara la ora 19.00.
De asemenea, a fost emisă şi o atenţionare de Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă de joi de la ora 19.00 şi până vineri la ora 09.00.
Specialiştii anunţă că începând din seara zilei de joi şi pe parcursul nopţii de joi spre vineri, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în Banat, Crişana, Maramureş şi în vestul şi nord-vestul Transilvaniei.
În judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Mureş, Sălaj, Cluj, Alba şi Hunedoara vor fi intervale cu averse torenţiale, vânt cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice şi pe arii restrânse căderi de grindină.
Cantităţile de apă vor depăşi local 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 de litri pe metru pătrat.

În atenţionarea de Cod galben de caniculă emisă miercuri dimineaţă se arată că „în zilele de miercuri şi joi (13 şi 14 august) valul de căldură se va intensifica. Vremea va fi călduroasă, caniculară în cea mai mare parte a ţării, iar disconfortul termic va fi accentuat“.
Cei din sudul ţării au suportat, miercuri, cu greu căldurile. Asta pentru că la nivelul solului s-au înregistrat chiar şi 60 de grade.
În Capitală spre exemplu, la ora 11.00 erau deja 37 de grade, iar indicele de temperatură-umezeală (ITU) depăşise pragul critic de 80 de unităţi. „La nivelul organismului uman acest lucru se simte ca o sufocare. Mai exact, dacă în două zone se înregistrează aceeaşi temperatură, dar umiditatea este diferită, senzaţia de sufocare va fi mai pronunţată în zona cu umiditate mai ridicată. Valoarea de la care apare disconfortul pentru organismul uman este cea de 80 de unităţi şi este calculată pe baza măsurătorilor efectuate la staţiile meteorologice”, au explicat specialiştii.
Aceştia spun că organismul uman se simte foarte bine atunci când valoarea ITU este situată între 60 şi 65 de unităţi. La 75 de unităţi deja se simte o stare de disconfort, iar atunci când ITU ajunge la 79 de unităţi, persoanele mai sensibile, şi nu numai, încep să se simtă chiar rău.
Drept urmare, medicii îi sfătuiesc pe bătrâni li copii să nu iasă din case între orele 11.00 -17.00.
Asta şi pentru că Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a înregistrat miercuri, numai între orele 07.00 şi 12.00, 300 de solicitări, dintre care 165 pentru urgenţe, în zece cazuri fiind vorba de persoane afectate de căldură.
Medicul Alis Grasu, managerul Serviciului, a precizat că dintre cele zece persoane cărora li s-a făcut rău în locuri publice, nouă au fost cazuri de lipotimie şi una era căzută în stradă.
De diseară însă sunt aşteptate vijelii şi ploi cu grindină în vestul, nordul şi centrul ţării.