CNAS: Se fac acte adiţionale pentru acordarea serviciilor medicale până la 1 iulie, când intră în vigoare noul contract

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CNAS spune că asiguraţii vor avea acces neîntrerupt la serviciile medicale
CNAS spune că asiguraţii vor avea acces neîntrerupt la serviciile medicale

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) spune că serviciile medicale vor fi asigurate în continuare, în urma amânării intrării în vigoare a noului contract-cadru de la 1 aprilie la 1 iulie, pe bază de acte adiţionale, iar asiguraţii vor avea acces neîntrerupt la servicii, medicamente şi dispozitive medicale.

Acordarea de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale în sistemul social de asigurări de sănătate se realizează până la data de 30 iunie 2016 în baza actelor adiţionale încheiate la contractele aflate în derulare cu furnizorii de servicii medicale, anunţă CNAS.

Prin HG 200/2016, termenul de aplicare a HG 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 - 2015 a fost prelungit pana la 30 iunie 2016.

Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate a dispus caselor judeţene de asigurări de sănătate încheierea actelor adiţionale precum şi procedurile necesare derulării contractelor.

Amânarea intrării în vigoare a noului contract-cadru a figurat pe lista solicitărilor organizaţiilor medicilor de familie. Medicii de familie au anunţat că sunt decişi să refuze semnarea contractului cadru de acordare a serviciilor medicale începând cu 1 aprilie, dacă nu vor fi majorate bugetele alocate asistenţei primare. Ei au cerut retragerea de la publicare a contractului cadru 2016 - 2017 şi prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele părţi. 

”Acest contract pe care îl semnăm cu CNAS impune mari restricţii, nu putem prescrie medicamente uzuale, pe care colegii noşti din Europa le pot prescrie. Nu putem recomanda investigaţii medicale uzuale, pe care colegii noşti din Europa le pot prescrie. Circuitul pacientului este o mare problemă. Accesul pacientului la anumite servicii este îngrădit”, a spus preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu. 

Joi, după ce s-a anunţat că se amână intrarea în vigoare a contractului-cadru până la 1 iulie, Tănăsescu a spus că, întrucât au expirat contractele cu casele de asigurări, vineri şi luni medicii de familie nu vor da trimiteri şi nu vor prescrie reţete compensate şi gratuite, dar vor acorda consultaţii, aceasta fiind o formă de protest faţă de “nepăsarea autorităţilor”.

"Vrem ca, odată pentru totdeauna, să intrăm în legalitate. De 15 ani suntem obligaţi să semnăm contracte retroactiv. Aceste contracte au expirat la 1 aprilie. Chiar dacă este prelungită valabilitatea, noi trebuie să semnăm acte adiţionale. (...) Cerem o lege stabilă şi coerentă. Vom semna actele adiţionale imediat ce vom fi solicitaţi să le semnăm, dar vrem să se ştie că nu mai putem funcţiona în ilegalitate şi nici «umanitar», întrucât Curtea de Conturi nu judecă activitatea nostră în funcţie de gesturile umanitare", a mai spus Tănăsescu.

Medicii de familie protestează. Vineri nu vor elibera reţete compensate şi gratuite, iar consultaţiile vor fi plătite

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite