Clişee despre români şi România: de la romi şi vampiri vorbitori de limba rusă la studenţii care excelează peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clişee despre români şi România FOTO Shutterstock
Clişee despre români şi România FOTO Shutterstock

Clişee despre români şi România sunt o mulţime. Fie că suntem turişti într-o ţară străină sau un CEO occidental trebuie să se mute în România, modul în care străinii se raportează la români şi la ţara noastră este influenţat de clişee mai mult sau mai puţin reale. Citiţi în continuare o serie de astfel de preconcepţii care s-au împământenit în mentalul colectiv.

Clişee despre România -  De ce se tem străinii

 Deşi România este o ţară în care se regăsesc toate formele de relief, o deltă devenită patrimoniu UNESCO datorită ecosistemului unic în lume sau castele deosebite care atrag numeroşi turişti străini, de fiecare dată când aceştia vin în ţara noastră, au în minte anumite clişee despre români. 

Din cauza reportajelor televiziunilor străine care au venit imediat după Revoluţie să exploreze tărâmul „necunoscut” al României, occidentalii credeau despre România că este ţara orfelinatelor de coşmar în care copiii sunt legaţi cu lanţuri de paturi din fier. În acelaşi ton negativ se menţin şi alte clişee despre România precum acelea că odată ajuns aici, vei fi imediat abordat de găşti de înfractori care te vor jefui prin metode mai mult sau mai puţin subtile sau ţara noastră este un paradis al prostituţiei. 

Clişee despre români – Romi şi vampiri vorbitori de rusă

Pentru mulţi străini, România este echivalentul pentru câteva concepţii greşite. În primul rând, străinii asociază ţara noastră cu tărâmul vampirilor. Poate unul dintre cele mai răspândite clişee despre români, această preconcepţie este alimentată de cărţile care tratează subiectul vampirilor şi care fac des conexiuni cu Transilvania, dar şi filmele de la Hollywood.

Un alt clişeu despre români care există în concepţia străinilor este acela că locuitorii României vorbesc limba rusă. Confuzia este de înţeles, ţinând cont că până la căderea comunismului limba rusă era predată în şcoli. 

Conform nationalstereotype.com, Un altul dintre clişeele despre România prezente în mintea europenilor este acela că în ţara noastră populaţia majoritară este de etnie romă. Sunt dese cazurile în care un străin care păşeşeşte pentru prima dată în spaţiul carpato-danubiano-pontic se aşteaptă să găsească mult mai mulţi romi, decât români. 

Clişee despre România – Personalităţi

Dincolo de imaginea negativă despre România care încă persistă în conştiinţa multor occidentali, românii au cu se mândri. Exemple în acest sens sunt personalităţile in diverse domenii care ne-au făcut cinste în lume şi a căror nume au devenit sinonime cu a fi român.

Astfel Nadia Comăneci a uimit întreaga lume la Jocurile Olimpice de la Montreal când a obţinut prima notă zece din istoria gimnasticii. De atunci, fosta gimnastă a devenit o reprezentantă de seamă a României. Performanţa ei, dar şi rezultatele bune obţinute constant de gimnastele noastre au dat naştere ideii că România este ţara gimnasticii, clişeu care s-a întipărit în mentalul colectiv al străinilor.

Gheorghe Hagi înseamnă România şi te poţi convinge de asta în special dacă eşti turist în Turcia. „Regele” a intrat definitiv în inimele suporterilor echipei Galatasaray după ce a câştigat cu gruparea  turcă Supercupa Europei şi Cupa UEFA. Datorită rolului decisiv pe care fotbalistul nostru l-a avut în obţinerea acestor performanţe, fiecare turc, indiferent dacă iubeşte sau nu clubul Galatasaray, îţi va spune: „Romania? Hagi! Hagi!”.

Bineînţeles că din această listă nu poate lipsi nici Regina cântecului românesc. Iubitorii de muzică din Occident, îndeobşte cei mai în vârstă, au fost fermecaţi de glasul Mariei Tănase. Cântecele acesteia, unele traduse în franceză, au fost incluse pe un disc distins în 1965 cu Marele Premiu al Discului, titlu acordat de Academia „Charles Cros” din Paris. 

Clişee despre români – Studenţii

Clişee despre români şi România au fost construite şi în jurul imaginii proiectate de tinerii conaţionali de peste hotare. De altfel, imaginea României este spălată şi de studenţii români care merg la studii în diverse colţuri ale lumii. De cele mai multe ori rezultatele acestora le depăşesc pe ale colegilor de la instituţiile de învăţământ străine şi marile companii se bat să-i angajeze. De altfel, studenţii români sunt foarte bine reprezentaţi în Silicon Valley, unde se găsesc sediile unor companii precum Adobe Systems, Electronic Arts, Google, Intel, NVIDIA Corporation, Oracle Corporation sau Yahoo!. 

De altfel, oamenii care au lucrat alături de români, indiferent de domeniul în care activează, au numai cuvinte de laudă la adresa acestora, apreciindu-le seriozitatea, puterea de muncă şi modestia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite