Cine primeşte vaccin antigripal gratuit, ce vaccinuri sunt în farmacii şi cât costă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima tranşă de vaccin antigripal din farmacii s-a epuizat rapid, dar a doua este aşteptată în scurt timp. Vârstnicii şi bolnavii cronic vor primi şi ei în curând vaccin antigripal gratuit de la medicul de familie. Iată ce vaccinuri sunt disponibile pentru adulţi anul acesta, cât costă şi care este momentul cel mai potrivit pentru imunizare aflaţi în continuare.

Vaccinul gripal nu ne protejează de COVID-19, dar ne scade riscul de a face simultan cele două infecţii respiratorii. Ce s-ar întâmpla într-o asemenea situaţie? Riscul de deces ar fi de peste două ori mai mare, după cum semnala recent un studiu publicat în revista British Medical Journal (BMJ). Nici dacă facem gripă şi COVID-19 consecutiv nu am fi într-o situaţie mai fericită, ne-au explicat specialiştii în acest articol Smart Living.

În contextul pandemiei de coronavirus, Ministerul Sănătăţii (MS) a achiziţionat o cantitate de două ori mai mare de vaccin antigripal gratuit, faţă de sezonul anterior. Primele 400.000 din cele 3 milioane de doze cumpărate au ajuns deja la medicii de familie, dar au prioritate la vaccinare în aceste săptămâni copiii şi gravidele. Vaccinurile din campania de gratuită a MS vor fi distribuite către cabinete în tranşe, până la data de 10 decembrie.

Următoarea tranşă de vaccin antigripal gratuit va intra în ţară la jumătatea lunii octombrie, a anunţat Anca Crupariu, reprezentantul Colegiului Farmaciştilor din România. Aceste noi doze vor fi apoi distribuite medicilor de familie prin direcţiile de sănătate publică din fiecare judeţ. Cu noua tranşă vor fi vaccinate şi celelalte categorii de români care au dreptul la vaccin gratuit de la medicul de familie.

Cine poate beneficia de vaccin antigripal gratuit

Câteva categorii de persoane sunt considerate vulnerabile în faţa complicaţiilor pe care le produce gripa, iar ele primesc gratuit vaccinul, prin campania MS. În România, lista a rămas neschimbată din anii anteriori şi a fost creată în baza recomandărilor făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Sindicatele din învăţământ au cerut vaccinarea gratuită a profesorilor în acest an, dar propunerea nu a fost aprobată, potrivit purtătorului de cuvânt al MS, Oana Grigore.

Categoriile de adulţi care primesc vaccin antigripal gratuit de la medicul de familie:

  • persoanele peste 65 de ani;
  • persoanele care suferă de boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare şi metabolice;
  • gravidele;
  • bătrânii instituţionalizaţi;
  • personalul medical.

În sezonul gripal 2019-2020, 73 de români au decedat din cauza complicaţiilor provocate de gripă, de aproape trei ori mai puţini decât în sezonul anterior, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică. Dintre cele 73 de victime, doar una era vaccinată antigripal şi pentru 5 dintre ele nu s-au putut stabili antecedente vaccinale. Cele mai multe decese au fost cauzate de virusul gripal A.

Ce variante de vaccin antigripal avem în farmacii şi la medic

Prin medicul de familie, imunizarea împotriva gripei se face cu vaccinul Influvac Tetra, produs de Abbott Biologicals. În farmacii, se comercializează în această perioadă vaccinul Vaxigrip Tetra, produs de Sanofi Pasteur. Ambele sunt injectabile şi nu au o limită superioară de vârstă.

Aşa cum le spune numele, ele fac parte din categoria vaccinurilor tetravalente - conţin 4 tulpini de virus gripal: două tulpini de virusuri A (virus gripal A (H1N1) şi virusul gripal A (H3N2)) şi două tulpini din virusul gripal B (B/Victoria şi B/Yamagata).

Trei dintre cele patru tulpini incluse în vaccinurile antigripale din acest sezon sunt diferite de cele care au circulat în sezonul 2019-2020. Prin urmare, vaccinul pe care l-am făcut anul trecut nu ne poate proteja de gripă şi în acest sezon.

În anii trecuţi, se comercializau în paralel şi vaccinuri trivalente, cu două tulpini A şi o tulpină B. Specialiştii nu le mai recomandă însă pentru acest sezon gripal. „În ultimii ani, a crescut foarte mult implicarea virusurilor de tip B în cazurile pe care le-am avut în ultimii ani. Acest lucru a condus la o schimbare în ceea ce priveşte compoziţia vaccinurilor antigripale, astfel încât noi nu mai lucrăm cu vaccinurile trivalente”, potrivit prof. dr. Victoria Aramă, medic primar boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, din Bucureşti.

Cele două vaccinuri antigripale disponibile în această perioadă conţin tulpini virale inactivate. „Ele nu sunt vii şi nu pot produce boala după vaccin, cum se mai spune uneori în popor”, a mai explicat specialistul în conferinţa de lansare a platformei educaţionale Atlas Gripal, care pune la dispoziţie informaţii despre gripă şi vaccinare antigripală.

Unde şi când găsim vaccinul antigripal „la liber”

Continuarea articolului, aici

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite