Cele mai multe dintre românce şi parte din medici nu au auzit de programul gratuit de screening pentru cancerul de col uterin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata mortalităţii cauzate de cancer la sân este în România cu 25% mai mare decât în UE, dar ţara noastră este dintre cele trei state ale Uniunii Europene care nu au un program naţional de screening pentru această boală. Totodată,  87% dintre femei şi 25% dintre medici nu ştiu că în Tomânia există un alt program, gratuit, de screening pentru cancerul de col uterin.

România este una dintre cele trei ţări ale Uniunii Europene care nu au un program naţional de screening pentru cancerul de sân, cu toate că rata mortalităţii din cauza acestei boli este, în ţara noastră, cu 25% mai mare decât în UE, arată studiul "Afecţiunile Oncologice Feminine în România”, realizat de ISRA Center pentru Coaliţia pentru Sănătatea Femeii şi Roche România, potrivit News.ro.

Totodată, 87% dintre femei şi 25% dintre medici nu ştiu de existenţa programului gratuit de screening pentru cancerul de col uterin, cu toate că 81 la sută dintre femei consideră că programele de screening cresc şansele de supravieţuire, lucru susţinut şi de 94% dintre ginecologi, precum şi de 91% dintre medicii de familie.

90% dintre femei nu au participat la un program de screening

90% dintre femeile participante la studiu nu au participat niciodată la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine, cu toate că 89% dintre medicii ginecologi şi medicii de familie recomandă femeilor investigaţii pentru depistarea precoce a cancerelor.

Problema majoră este, susţin medicii, lipsa de promovare sau promovare scăzută a programului de screening existent pentru cancerul de col uterin. Totodată, creşterea nivelului de educaţie cu privire la importanţa controalelor medicale periodice ar fi o măsură necesară pentru managementul eficient al afecţiunilor oncologice feminine în România. 

Potrivit studiului, 63% dintre medicii ginecologi susţin că nivelul scăzut de educaţie al pacientelor este principala provocare cu care se confruntă în diagnosticarea acestor tipuri de cancer, iar medicii de familie consideră lipsa gratuităţii drept principalul motiv pentru care româncele evită efectuarea acestor investigaţii medicale. 

De asemenea, medicii susţin că fondurile insuficiente şi lipsa unei promovări solide a importanţei prevenţiei duc la descoperirea acestor boli în stadii avansate.

Din perspectiva femeilor, 52% dintre participantele la studiu (femei cu vârstă între 30 - 45 de ani din mediul urban cu peste 100.000 de locuitori) nu ṣtiu ce programe sunt disponibile pentru prevenţia şi depistarea în stadiu incipient a cancerelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite