Cătunul Văsoaia, sălaşul dintre munţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 72 de kilometri de municipiul Arad se găseşte cătunul Văsoaia, aşezat pe una dintre cele mai sălbatice creste a munţilor Zărandului. Traseul este accesibil cu autoturismul doar până în

La 72 de kilometri de municipiul Arad se găseşte cătunul Văsoaia, aşezat pe una dintre cele mai sălbatice creste a munţilor Zărandului. Traseul este accesibil cu autoturismul doar până în comuna Chisindia - la care se ajunge de pe drumul ce leagă Ineul de Brad. De la Chisindia începe marea aventură cu rucsacul în spate, prin păduri, pe crestele răzleţe, printre sălaşe ţărăneşti.

Traseul este pe cât de sălbatic, pe atât de pitoresc. Pe traseu pot fi văzute case stil cetate, albe cu acoperiş de ţiglă, pierdute pe platoul din apropierea cabanei Codrenilor.

Cătunul Văsoaia, arondat comunei Chisindia, se întinde pe câteva creste secundare şi văi ale munţilor Zărand, la E-SE de lacul Tauţ, la sud de comuna Buteni, respectiv la nord de comuna Bârzava. Accesul este înlesnit de marcajele turistice. Unica variantă de cazare în zonă este Cabana Moţeşti, unde, pentru 7 lei pe noapte, drumeţul găseşte un pat comod, într-un cadru feeric. Cabana oferă 45 de locuri de cazare în trei camere.

Ajunşi la cătun, drumeţii pot să viziteze şi barajul lacului de acumulare Tauţ - Văsoaia; un traseu de aproximativ 13 kilometri.

De asemenea, călătorii pot să coboare până la confluenţa dintre două văi, unde se afla grota "Casa de Piatră", care se întinde pe o suprafaţă de circa 100 mp.

O altă drumeţie provocatoare pentru cei care se încumetă să ajungă la Văsoaia este "Traseul sălaşelor ţărăneşti", în lungime de cca 33 km. Traseul porneşte din creasta care coboară către satul Nadăş, intrând pe culmea dealului Corău. Pe acest traseu se ajunge la vârful Comorii, la vârful Covăciuşa şi pe Dealul Culmii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite