Bugetul programului naţional HIV/SIDA, suplimentat cu aproape 90.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul pentru programul naţional HIV/SIDA, derulat de Ministerul Sănătăţii, a fost suplimentat cu aproape 90.000 de lei, fonduri ce ajung până în decembrie.

„Printr-un efort financiar am reuşit ca la rectificarea bugetară să asigurăm fondurile necesare tratamentului integral al bolnavilor cu HIV/SIDA, fără sincope, pentru această perioadă. Fondurile ajung până în luna decembrie, în funcţie de situaţia fiecărui judeţ. Pregătim o nouă suplimentare de fonduri pentru lunile decembrie-ianuarie, la următoarea rectificare bugetară din toamnă, astfel încât să asigurăm tratamentul bolnavilor fără discontinuităţi”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, într-o videoconferinţă la care au participat reprezentanţii direcţiilor judeţene de sănătate publică şi coordonatorii locali ai programului.

Totodată, şeful de la Sănătate a anunţat că începând de anul viitor va achiziţiona medicamente şi materiale sanitare prin licitaţii centralizate. Unul dintre programele vizate este cel de HIV/SIDA.

Pacienţii, lăsaţi fără tratament

În urmă cu câteva zile, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Pacienţilor cu HIV/SIDA reclama lipsa tratamentului pentru bolnavii infectaţi. Situaţia nu se întâlnea doar la Institutul „Matei Balş” din Capitală ci şi în mai multe judeţe din ţară.  

„De peste o săptămână, cei peste 2.000 de pacienţi care îşi primesc tratamentul la Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Matei Balş» trăiesc un adevărat coşmar, pentru că tratamentul de care depinde viaţa lor nu mai este asigurat. Situaţia este una care se repetă. În luna iulie a mai fost o întrerupere de tratament la acelaşi spital, Ministerul Sănătăţii găsind cu greu atunci bani pentru doar două săptămâni de tratament. În aceeaşi situaţie se găsesc acum şi pacienţii din Vrancea, iar în ultima lună au fost întreruperi de tratament şi în judeţele Cluj, Galaţi, Sibiu, Olt”, a declarat la momentul respectiv Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Pacienţii cereau mutarea programului la CNAS

Potrivit organizaţiei, cauza acestei situaţii este lipsa alocărilor bugetare pentru Programul naţional de tratament HIV/SIDA de către Guvernul României. Bugetul alocat programului s-a terminat în luna iulie, înainte de rectificare, a mai spus Iulian Petre.

UNOPA solicită totodată Guvernului mutarea imediată a Programului HIV de la Ministerul Sănătăţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, având în vedere că până în 2013 lucrurile au mers mult mai bine, fiind gestionate de CNAS.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite