Avocatul Poporului cere MS să spună de ce au crescut posibilele cazurile de malpraxis şi neglijenţă, în special în cazul transfuziilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Poporului cere Ministerului Sănătăţii (MS) să spună de ce au crescut,în ultimele trei luni, posibilele cazuri de malpraxis şi neglijenţă, în special în cazul transfuziilor şi perfuziilor făcute greşit.

“Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi solicită Ministerului Sănătăţii să comunice măsurile luate în vederea prevenirii pe viitor a cazurilor de malpraxis şi/sau de neglijenţă în  practicarea  actului  medical, soldate cu decese, în special în cazul transfuziilor şi perfuziilor efectuate greşit. Totodată, Avocatul Poporului solicită Ministerului Sănătăţii să comunice dacă a considerat necesar să emită noi reglementări pentru prevenirea situaţiilor de malpraxis sau neglijenţă (atât privind sancţionarea neglijenţei în practicarea actului medical cât şi privind noi măsuri de recompensare  a potenţialilor donatori de sânge)”, arată, joi, instituţia.

Solicitarea Avocatului Poporului a fost transmisă Ministerului Sănătăţii în urma cazurilor prezentate în presă, despre pacienţi care au murit după ce le-au fost făcute greşit transfuzii şi perfuzii.

La Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, unei paciente de 79 de ani  i s-a făcut, în 13 iunie, după o transfuzie  cu o grupă greşită de sânge, iar aceasta a decedat  la o săptămână  după incident. Ulterior s-a constatat că unitatea de transfuzii a spitalului avea autorizaţia de funcţionare expirată de un an, iar cazul a fost raportat  de spital abia în 27 iunie 2016.

O fată de 11 ani din judeţul Alba  a murit în condiţii suspecte, după ce, în 26 iulie, s-a înţepat într-un cui ruginit, fiind apoi tratată timp de 11 zile în patru spitale, fără rezultat, tratamentul aplicat fiind ineficient.

Un copil de un an şi şapte luni a murit, în 7 august, după ce doctorii de la Spitalul Clinic “Victor Babeş” din Bucureşti i-au administrat glucoză fără a efectua testul de glicemie, “întrucât duminica laboratorul este închis”, cauza decesului fiind coma diabetic, a precizat Avocatul Poporului.

O tânără însărcinată din judeţul Vâlcea a fost internată, în 31 iulie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, iar după o transfuzie de sânge i s-a făcut rău, fiind transferată de urgenţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, unde femeia şi copilul au decedat în timpul operaţiei  de cezariană.

La Spitalul Clinic CF 2 din Capitală, la sfârşitul lunii iulie, unei paciente de 38 de ani i-a fost administrat, în urma unei operaţii, sânge cu o grupă necorespunzătoare, pacienta  intrând în comă. Soţul acesteia a afirmat că personalul de la Secţia de Terapie Intensivă care a îngrijit-o a încercat să ascundă eroarea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite