AVERTIZARE METEO Cod galben de ploi şi grindină în mai multe judeţe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câteva judeţe din ţară se află sub incidenţa codului galben de ploi FOTO Adevărul
Câteva judeţe din ţară se află sub incidenţa codului galben de ploi FOTO Adevărul

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o serie de avertizări de cod galben de ploi de scurtă durată, valabile pentru mai multe judeţe din ţară. Pe lângă ploi, meteorologii au anunţat intensificări de vânt, dar şi grindină de dimensiuni mici şi medii.

UPDATE Meteorologii au emis o avertizare de cod galben valabilă în intervalul orar 19.10 - 20.10 în judeţele Bacău şi Vrancea. Se vor semnala cantităţi de precipitaţii ce vor atinge şi depăşi 25 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.

UPDATE 18.20 ANM a emis o avertizare de cod galben de scurtă durată, valabilă între orele 18.05 - 19.00 în judeţul Dolj, inclusiv în municipiul Craiova. De asemenea, a fost emisă o avertizare de cod galben şi pentru judeţul Hunedoara, zona localităţilor Geoagiu, Cugir, Şibisel şi Petroşani. Între 17.40 - 18.40, partea central sudică a judeţului Vaslui se află sub incidenţa codului galben de ploi. Se vor semnala cantităţi de precipitaţii ce vor atinge şi depăşi 25 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină, frecvente descărcări electrice.

O avertizare de cod galben a fost emisă şi pentru judeţele Mureş, Braşov şi Sibiu, fiind valabilă în intervalul orar 18.20 - 19.30. Se vor semnala descărcări electrice, averse în cantităţi ce pot depăşi 25-30 l/mp, intensificări ale vântului, grindină de dimensiuni mici şi medii.

UPDATE 17.15 Meteorologii au emis o avertizare de cod galben pentru intervalul orar 17.30 - 18.30, valabilă pentru zona de munte a judeţelor Bistrita Nasaud şi Maramures. Se vor semnala averse cu cantităţi de apă ce vor depaşi izolat 25 l/mp, grindină de dimensiuni mici intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice frecvente.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben pentru judeţele Harghita şi Covasna, sud-estul judeţului Alba, sudul judeţului Braşov, inclusiv municipiul Braşov, unde se vor semnala descărcări electrice, ploi cu caracter de aversă ce pot depăşi 25 l/mp,intensificări ale vântului, grindină de dimensiuni mici şi medii. Atenţionarea este valabilă între orele 17.05 - 18.15.

De asemenea, meteorologii au emis o avertizare de cod galben valabilă pentru judeţele Dâmboviţa şi Prahova, în intervalul orar 17.00 - 18.00. Se vor semnala frecvente descărcări electrice, intensificari de scurtă durată ale vântului şi grindină de mici diminesiuni,cantităţi de precipitaţii ce pot atinge şi depaşi 20 l/mp.

În judeţul Hunedoara a fost emisă o avertizare de cod galben, valabilă în intervalul orar 17.00 - 18.00. Se vor semnala cantităţi de precipitaţii ce vor depăşi 25l/mp, grindină de dimensiuni mici, descărcări electrice, intensificări ale vântului de scurtă durată.

În intervalul orar 16.45 si 18.00 se află sub incidenţa codului galben şi jumătatea sudică a judeţului Mehedinţi şi jumătatea nordică a judeţului Dolj, inclusiv municipiul Craiova. Se vor semnala frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, grindină de mici şi medi dimensiuni, averse ce pot cumula izolat 25 l/mp.

UPDATE Meteorologii au prelungit avertizarea de scurtă durată valabilă pentru judeţele Suceava şi Neamţ. Codul galben de ploi este valabil până la ora 17.30, timp în care se vor semnala cantităţi de precipitaţii ce vor atinge şi depăşi 30 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului şi frecvente descărcări electrice, izolat grindină.

De asemenea, judeţele Mehedinţi, Bacău, Mureş şi Harghita au ieşit de sub incidenţa codului galben de ploi.

UPDATE Meteorologii au emis o avertizare de cod galben de scurtă durată, valabilă şi pentru nordul judeţului Mureş şi nodrul şi sud-estul judeţului Harghita. Mai exact, în intervalul orar 14.35 - 15.35 se vor semnala frecvente descărcări electrice, ploi cu caracter de aversă ce pot depăşi 25 l/mp, intensificări ale vântului şi grindină de dimensiuni mici şi medii.

Mai precis, în intervalul orar 14.30 - 15.30 nordul judeţului Mehedinţi va fi afectat de averse ce pot depăşi izolat 20/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină de mici dimensiuni.

De asemenea, meteorologii au emis şi o avertizare de cod galben, valabilă între orele 14.35 - 16.00 în zona de munte a judeţelor Suceava, Neamţ şi Bacău. Meteorologii susţin că se vor semnala cantităţi de precipitaţii ce vor atinge şi depăşi 25 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului.

Instabilitate atmosferică după cod calben de caniculă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a menţinut până sâmbătă seara codul galben de caniculă, pe care l-au prelungit vineri, care a afectat vestul şi local în sudul şi centrul ţării, cu temperaturi maxime care au depăşit 36-37 de grade Celsius. 

Schimbarea s-a produs sâmbătă seara, când instabilitatea atmosferică s-a accentuat treptat în vestul, centrul şi nordul ţării, cu averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce trecător pot lua aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină.

Aceste fenomene se vor menţine şi pe parcursul zilei de duminică, în special în nord, nord-vest şi în zonele de munte, a explicat meteorologul de serviciu.

De marţi intrăm din nou într-un val de căldură

Acesta a mai spus că nu vom mai avea parte de caniculă nici luni, când se vor înregistra temperaturi normale pentru această perioadă, şi ”abia de marţi va reveni căldura şi izolat se va instala canicula, în Sudul Olteniei şi Sud-Vestul Munteniei, în sudul extrem mai exact”. 

Vineri seară meteorologii au extins codul galben de caniculă până sâmbătă, când valul de căldură va persista, însă pe parcursul zilei de duminică vom avea parte de ploi, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite