Aspen România a premiat cinci personalităţi la cea de a treia Gală a Premiilor pentru Leadership

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele German Marshal Fund of the US, Craig Kennedy, prima româncă ce a absolvit West Point, Larisa Tudor, directorul artistic al Festivalului George Enescu, Ioan Holender, sportiva Ana Maria Brânză şi inventatorul Ionuţ Budişteanu au fost premiaţi, luni, de către Institutul Aspen România.

Premiul "Rică Georgescu- Leadership vizionar bazat pe valori" a fost acordat lui Craig Kennedy, preşedintele German Marshal Fund of the United States.

Potrivit organizatorilor, acest premiu este oferit unui lider care a excelat în domeniul său de activitate, prin susţinerea şi promovarea constantă a valorilor fundamentale ale societăţii şi prin dezvoltarea unei culturi a dialogului.

Sub leadership-ul lui Kennedy, GMF a crescut de la o mică organizaţie regională la un think tank global, cu programe în Europa Centrală şi de Est şi în Balcani. Kennedy, alături de Ron Asmus, a reprezentat unul dintre cei mai importanţi susţinători ai României în arii de interes naţional: securitate, energie, apartenenţă instituţională şi de valori a României la spaţiul euro-atlantic.

"Începând cu acest an, premiul se oferă în memoria lui Rică Georgescu, fost director al Standard Oil în România. Dl. Georgescu a fost printre puţinii lideri români care s-au opus colaborării cu regimul Germaniei Naziste în anii `40. După 1947 a plecat în Statele Unite şi a fost forţat să rămână acolo din cauza schimbărilor politice din România. Ajuns în Statele Unite, nu a acceptat colaborarea cu serviciile secrete comuniste române, în schimbul reunirii cu familia sa. Datorită prieteniei cu Frank Wisner, atunci director al OSS – precedesorul CIA, dl. Georgescu a reusit să îşi aducă familia în Statele Unite şi să ofere un model de moralitate, curaj si perseverenţă", informează organizatorii.

Larisa Tudor, prima femeie din România care a absolvit Academia Militară West Point 

Premiul "George Pomutz pentru Serviciu Public cu Demnitate" a fost acordat sublocotenentului Larisa Tudor, prima femeie din România care a absolvit Academia Militară West Point şi singura femeie cadet din anul ei care a terminat cu succes cursurile.

"Deşi foarte tânără, a devenit un model pentru generaţia sa, atât din mediul militar, cât şi din celelalte medii, prin puternicele valori pe care le promovează: dedicare, curaj si angajament. Cu rezultate academice spectaculoase la competiţiile universitare americane de judo si de informatică, Larisa a devenit un tânăr ce reprezintă România la cel mai înalt nivel şi un promotor al unei atitudini ce ar trebui să definească societatea românească", precizează organizatorii, adăugând că începând cu acest an, premiul se oferă în memoria unui român ce a jucat un rol esenţial în istoria Statelor Unite.

"George Pomutz, de origine română, a fost general de brigadă în armata americană şi mai apoi un diplomat de succes, devenind consul general al Statelor Unite la Sankt Petersburg, în 1866, unde a participat activ la negocierile pentru achiziţionarea statului Alaska", precizeazş organizatorii.

Ioan Holender, premiul pentru contribuţia la Patrimoniul Cultural Român

Premiul "Contribuţie la Patrimoniul Cultural Român" se acordă lui Ioan Holender, director artistic al Festivalului George Enescu, cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena şi membru de onoare al acesteia, precum si al Vienna Volksoper.

Holender a primit medalia de aur "Franz Schalk" din partea Orchestrei Filarmonicii din Viena, precum şi titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei, este consilier al Metropolitan Opera New York şi al Spring Festival Tokyo. Este, de asemenea, lector al Universităţii din Viena si al Danube University Krems şi membru al juriului în mai multe competiţii internaţionale de muzică.

Premiul "Sport şi Societate" s-a acordat spadasinei Ana Maria Brânză. A câştigat primul campionat naţional la vârsta de 15 ani şi a ajuns să câştige de 8 ori campionatul naţional de scrimă. Cu o colecţie impresionantă de medalii naţionale, europene şi mondiale, Ana Maria Brânză a primit şi Ordinul "Meritul Sportiv", după obţinerea medaliei de bronz la Olimpiada de vară de la Beijing, din 2008. Ea a fost desemnată luna trecută, la Paris, cea mai valoroasă sportivă a anului, de către Federaţia Internaţională de Scrimă.

Ionuţ Budişteanu, unul dintre cei mai influenţi 16 tineri din lume, premiat pentru inovaţie 

Premiul "Inovaţie şi Tehnologie" s-a acordat lui Ionuţ Budişteanu, tânărul de 19 ani are la activ peste 90 de premii naţionale şi internaţionale, cel mai recent fiind premiul cel mare la unul dintre cele mai importante concursuri de cercetare pentru elevii de liceu - International Science and Engineering Fair (ISEF), în Arizona, SUA, în valoare de 75.000 de dolari.

Invenţia sa utilizează inteligenţa artificială pentru a identifica benzile din trafic, curbele, celelalte maşini participante la trafic şi pietonii. Ca urmare a acestui premiu şi a altor invenţii şi proiecte de cercetare, Ionuţ a fost ales de revista Time ca unul dintre cei mai influenţi 16 tineri din lume.

Anul acesta, premiile sunt susţinute de companii membre şi partenere ale Institutului Aspen România precum UniCredit Ţiriac Bank, Raiffeisen Bank, ExxonMobil România, Clifford Badea Chance precum şi de familia Iuga, informeazş organizatorii.

"Institutul Aspen premiază în fiecare an personalităţi sau organizaţii cu adevărat influente, astfel aducând recunoaştere contribuţiilor deosebite ale acestora în procesul transformativ al societăţii româneşti", spune Andrei Ţărnea, directorul executiv al Aspen Romania. De asemenea, el a mai adăugat că peste 2000 de profesionişti de vârf au participat la activităţile Aspen în ultimii 7 ani, "iar rezultatele se regăsesc în numeroasele proiecte implementate în urma experienţei din cadrul Institutului".

Institutul Aspen România este o asociaţie non-profit, apolitică, ce are ca misiune promovarea unui dialog informat şi critic pe diverse teme de interes pentru societatea românească. Institutul este recunoscut în întreaga lume pentru devotamentul cu care promovează deschiderea către un model de leadership inovativ şi un dialog informal între reprezentanţii mediului de afaceri, ai mediilor politice şi în societăţile civile de pretutindeni. Institutul Aspen are sediile centrale în Aspen, Colorado şi Washington D.C., fiind fondat în 1950. Alte centre afiliate au fost create ulterior în Franţa, Germania, Italia, Japonia, India, Spania, Republica Cehă şi Mexic. Institutele Aspen afiliate sunt autofinanţate şi administrate independent, însă promovează un set de valori comune.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite