Alocaţia de hrană în spitale a fost mărită
0Guvernul a aprobat, în şedinţa de Guvern, majorarea alocaţiei de hrană în spitale. Aceasta va varia între 10 şi 19 lei pe zi.
„S-a adoptat în şedinţa de guvern o mărire a alocaţiei de hrană în spitale având în vedere evoluţia preţurilor la mărfurile alimentare din 2008 până în 2016. Din 2008 nu s-a mai făcut această modificare”, a declarat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Potrivit acestuia, modificarea tarifului pentru alocaţia de hrană s-a bazat pe consultarea cu medici specialişti nutriţionişti de la Institutul de Boli Metabolice şi Nutriţie, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului şi alte institute.
„A fost luat în considerare indicele preţurilor de consum în perioada mai 2008 şi iunie 2016, o creştere cu 108%. Alimentaţia bolnavilor este foarte importantă şi în tratament”, a explicat Iolu. Sumele vor varia între 10 lei pe zi, pentru bebeluşi, şi 19 lei pe zi.
Alocaţiile de hrană, aceleaşi în ultimii opt ani
Neschimbate de opt ani, alocaţiile sunt practic aruncate pe geam de marea majoritate a unităţilor sanitare, pentru că mulţi dintre bolnavi refuză hrana din spital, dar sunt făcute necorespunzător, la voia întâmplării.
Mai precis, în momentul de faţă, unităţile sanitare se văd nevoite să se încadreze în suma de 13 lei pentru a le asigura cele trei mese pe zi adulţilor internaţi şi în 14,5 lei pentru a asigura cele trei mese pe zi pacienţilor minori. Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, dar chiar şi medicii care îşi desfăşoară activitatea în unităţile sanitare de stat recunosc că în acest moment bolnavii nu primesc o dietă „normală”.
„Din 200 de lei pe zi, cât decontează casa de sănătate pentru un pacient internat, noi suntem nevoiţi să asigurăm regim hotelier, să îi dai omului medicamente, să îi faci intervenţia chirurgicală, să îi asiguri trei mese pe zi”, a explicat pentru „Adevărul” doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România. „Niciunde în Europa, nici măcar la un hotel de pe marginea drumului, nu poţi să acoperi toate aceste lucruri cu o sumă aşa mică”, a completat medicul.
„Se face risipă, pacienţii aruncă pe bună dreptate mâncarea”
Date fiind sumele derizorii care se alocă pentru asigurarea hranei pacienţilor, mulţi dintre aceştia din urmă refuză să mănânce ceea ce li se oferă în perioada în care sunt spitalizaţi. Şi, deşi pacienţii ar trebui să primească mâncarea din spital în funcţie de boala pentru care au fost internaţi, ei primesc acelaşi meniu, uneori chiar şi câteva zile la rând.
„Se face o risipă fantastică, această mâncare nici nu e folosită. Se aruncă pentru că e de proastă calitate, oamenii nu consumă, preferă să le aducă aparţinătorii de mâncare. Apoi, avem două cateogrii de hrană: una pentru personalul medical, alta pentru pacienţi, evident, cea din urmă nu e la fel de bună. Se folosesc conserve ieftine, se dă unt sau margarină râncedă, ceaiul este adus direct în găleţi, e o bătaie de joc. Spitalele ar trebui obligate să diversifice alimentaţia, dar ele dau la grămadă aceeaşi mâncare tuturor pacienţilor”, a explicat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).