Ţările care investesc puţin în Sănătate riscă să rămână fără medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţa de muncă din străinătate, distribuită inegal FOTO Adevărul
Forţa de muncă din străinătate, distribuită inegal FOTO Adevărul

Pe 7 aprilie la nivel mondial este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii. În 2014, specialiştii au dedicat Ziua Sănătăţii luptei împotriva maladiilor precum malaria, dar şi împotriva bolilor netransmisibile, care reprezintă o ameninţare tot mai mare pentru populaţie. Tot în preajma zilei de 7 aprilie, Comisia Europeană atrage atenţia asupra faptului că lipsa de investiţie în sănătate îi determină pe doctori să migreze în alte state.

În ceea ce ne priveşte, România ocupă un loc fruntaş la nivel european la decesele cauzate de boli cardiovasculare, dar şi de tuberculoză, în ciuda eforturilor depuse de medici. O altă problemă o reprezintă şi finanţarea inadecvată alocată prevenţiei, arată specialiţtii. 

Spre exemplu, Tonio Borg, comisarul european pentru Sănătate, susţine că banii care merg spre sistemele de sănătate trebuie considerate o investiţie şi nu costuri. „Politicienii din ţările membre recunosc că prevenţia este foarte importantă, pe termen lung salvează mulţi bani, însă când te uiţi la bugetele sănătăţii, vezi că în medie se acordă doar 3% prevenţiei”, a declarat specialistul. 

Ce riscuri aduce lipsa de personal în Sănătate 

Potrivit acestuia, Comisia Europeană intenţionează să atragă atenţia asupra riscurilor pe care le provoacă lipsa de personal în Sănătate. „În anii următori, numărul posturilor vacante din sănătate va creşte. Consider că banii care merg spre sănătate sunt o investiţie, iar această investiţie include şi educaţia şi trainingul medicilor”, a precizat comisarul european. 

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Europene a Medicilor de Spital a explicat că „trebuie crescut procentajul alocat sănătăţii, chiar şi în acele ţări unde PIB-ul nu este mare. „Altfel, există riscul major şi real de a rămâne fără medici în acele ţări”, a subliniat doctorul Joao de Deus. 

Concret, România alocă doar 700 de euro pe cap de locuitor pentru sănătate, în condiţiile în care ţări precum Franţa şi Olanda alocă 3.000 de euro, respectiv 3.900 de euro pe cap de locuitor, potrivit studiului Health at a Glance - Europe din 2012. 

În ceea ce priveşte salariile personalului medical, un rezident câştigă între 1.000 şi 1.500 de lei, specialistul între 1.500 şi 1.800 de lei, iar medicul primar poate ajunge la 2.200 de lei. 

La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor din România, profesorul Vasile Astărăstoae, a vorbit despre inegalităţile şi inechităţile care există între ţări, dar şi între regiuni din aceeaşi ţară, versus principiile ce se afirmă în documentele internaţionale şi anume responsabilitate socială, dreptate socială, egalitate de şanse, echitate. El a subliniat, plecând de la studiul de caz România, că inegalităţile şi inechităţile au devenit o problemă globală şi, în consecinţă, soluţiile trebuie să fie globale prin politici intersectoriale şi prin colaborarea între state pentru eliminarea inegalităţilor.

Forţa de muncă, distribuită inegal 

O altă problemă semnalată de specialişti e legată şi de distribuţia inegală a forţei de muncă, a spus şi doctorul Stephane Vandam, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 

„Impactul distribuţiei inegale a profesioniştilor va avea urmări grave asupra sistemului de sănătate. Declaraţia de la Talinn recunoaşte că investiţiile în forţa de muncă din sănătate sunt critice şi afectează ţările în contextual globalizării pieţei muncii. Forţa de muncă din sănătate reprezintă 10% din totalul angajaţilor din ţările UE, iar 70% din bugetele sănătăţii din Uniunea Europeană acoperă cheltuielile cu personalul”, a declarat dr. Vandam. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite