49 de dosare ale bolnavilor români au fost aprobate de CNAS pentru tratamentul cu molecule noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi pacienţi cu boli rare aşteaptă încă accesul la tratamentele noi FOTO Adevărul
Mulţi pacienţi cu boli rare aşteaptă încă accesul la tratamentele noi FOTO Adevărul

De la începutul lunii iulie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a aprobat primele dosare pentru tratamentul cu moleculele noi intrate de curând pe lista de medicamente compensate şi gratuite.

„Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii, prin specialiştii săi, au efectuat în regim de urgenţă procedurile de implementare a Hotarârii de Guvern prin care un număr de 17 molecule noi au fost introduse în lista de medicamente de care beneficiază asiguraţii, atât în tratamentul ambulatoriu, cât şi în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate“,  a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, într-un comunicat.

Comisiile de experti necesare aprobării terapiilor cu aceste molecule au fost organizate la nivelul CNAS, iar casele judeţene de asigurări de sănătate au fost informate despre necesitatea transmiterii imediate a dosarelor depuse de pacienţi în vederea aprobării noilor terapii. Dosarele pacienţilor sunt întocmite de medicii curanţi care au diagnosticat boala, au în evidenţă pacientul şi vor monitoriza evoluţia bolnavului sub tratament. Astfel, în primele două săptămâni ale lunii iulie au fost aprobate 49 de dosare pentru tratamentul cu molecule noi, se precizează în comunicat.

Dorica Dan, membru în boardul Eurordis (European Organisation for Rare Diseases) spune că pacienţii cu boli rare „se aşteaptă ca la sfârşitul lunii să aibă acces la toate cele 17 medicamente compensate. A durat puţin mai mult, pentru că a fost o problemă cu dosarele pacienţilor“.

Şi Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a subliniat nevoia scurtării timpului de aşteptare pentru moleculele noi. „Birocraţia ne cam omoară şi trebuie să se reducă termenele de aşteptare, pentru că viaţa bolnavilor nu aşteaptă“, precizează el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite