10 motive pentru care nu-mi torn o găleată cu gheaţă în cap

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi vedeta Andreea Esca a acceptat provocarea Ice Bucket Challenge, în direct la PRO TV
Şi vedeta Andreea Esca a acceptat provocarea Ice Bucket Challenge, în direct la PRO TV

1. Prefer să nu transform un gest de filantropie într-o clovnerie. Dacă vrei să donezi, donează. Căldarea pusă în cap nu salvează vieţi.

  • Nu sunt vedetă, nu caut voturi, nu tânjesc după un PR ieftin. Dacă Ice Bucket Challenge îţi aduce dividende, poate merită să încerci. Dacă o faci de dragul pariului, chiar e caraghios.      
  • Sunt etolog. Cunosc experimentele lui Pavlov cu câinii şi reflexele condiţionate. Nu vreau să fiu cobai într-un experiment asemănător, la scară globală. 
  • Prefer să fiu un original, nu o copie. Artistismul s-a consumat în primele zile ale campaniei. Primii au fost autentici, restul imită papagaliceşte.
  • Provocarea urmăreşte o cauză nobilă, dar îmi aminteşte de un şantaj psihologic. Detest orice fel de şantaj.
  • M-am învăţat să detectez procesele de formare a turmei. Cum le văd, mă retrag. Apartenenţa la grup poate avea şi alte dimensiuni, unele chiar inteligente. Aici nu e cazul.
  • După tulburarea globală numită selfie-syndrome, a venit o altă epidemie pe capul nostru – Ice Bucket Challenge. Nu ştiu care va fi următoarea, dar înţeleg globalizarea altfel. Cel puţin nu ca un proces de formare a unei turme globale.  
  • Unii numesc asta solidaritate. Solidaritatea este bună, dar numai când nu ia o formă nebună. Ca şi insistenţa. Există insistenţă în promovarea unei cauze nobile şi există insistenţă în prostie. E grav când a doua o substituie pe prima.
  • O găleată cu gheaţă în cap poate îmbolnăvi, la propriu (oprirea respiraţiei, stop cardiac, ictus cerebral). Unii au şi murit (merită premiul Darwin, acordat pentru moartea stupidă).    
  • Dacă spărgeam nuci cu capul, poate acceptam mai uşor să torn şi o găleată cu gheaţă pe creştet. Însă am nevoie de creieri funcţionali. Inclusiv pentru a nu cădea pradă altor psihoze colective.  


Motive ar putea fi mai multe. Dar nu contează numărul. Oricare dintre cele sus-menţionate e suficient pentru a nu-mi turna o găleată cu gheaţă în cap.

Experimentul social a fost de nota 10. În plin secol XXI, oamenii sunt perfect manipulabili. Eşti şi tu unul dintre ei?

Mai multe articole găseşti aici: Instinct şi Raţiune (www.dorianfurtuna.com)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite