VIDEO Românii, în faţa unei mari dileme: grătarele de 1 Mai sau postul din Săptămâna Patimilor? Ce spun teologii şi ce soluţii propun site-urile culinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1 Mai la iarbă verde
1 Mai la iarbă verde

Pentru prima oară în ultimii zece ani, sărbătoarea Paştelui apare în calendarul ortodox după data de 1 mai, ceea ce face ca Ziua Internaţională a Muncii să cadă în post.

Aniversată cu fast în perioada comunismului, sărbătoarea de 1 Mai a devenit, după 1990, ziua în care românii ies la iarbă verde, încing grătarele şi consumă, obligatoriu, preparate din carne. De la mititei şi pulpe de pui, până la cârnăciori şi scăricică de porc, după cum se poate afla, an de an, din reportajele difuzate la ştiri.

Dacă anul trecut nu s-au lăsat speriaţi de legea care interzice organizarea picnicurilor în afara spaţiilor special amenajate şi au ieşit la grătare mai abitir decât înainte, românii se găsesc şi anul acesta în faţa unei situaţii speciale. 1 Mai pică tocmai în Postul Paştelui, de fapt chiar în Săptămâna Patimilor, lucru şi mai delicat dacă stăm să ne gândim că mulţi aleg, de obicei, să respecte postul măcar în săptămâna dinaintea Învierii Domnului. Se naşte, aşadar, o mare dilemă: grătarele la iarbă verde sau respectarea strictă a postului?

Biserica recomandă tristeţe generală

Teologul Radu Preda crede că această situaţie ne oferă prilejul de a vedea în ce măsură este confirmată prin fapte autodeclarata evlavie a poporului român. „E greu de anticipat cum se vor comporta oamenii. Cert este că această potrivire calendaristică poate reprezenta, într-adevăr, o hârtie de turnesol a manierei în care credinţa intimă se exprimă public, dacă nu cumva există o discrepanţă între credinţa personală şi cea publică. Tu declari că ţii post, dar mergi şi mănânci mititei de 1 Mai. Va fi o ocazie de a vedea în ce măsură declaraţia omului se acoperă cu fapta”, spune Radu Preda.

Testul la care românii sunt supuşi în acest an cu ocazia sărbătorii de 1 Mai se anunţă cu atât mai greu de trecut cu cât meteorologii anunţă o vreme numai bună de ieşit la iarbă verde. În plus, nici alibiul folosit de o parte din credincioşi, care spun că postesc doar miercurea şi vinerea, nu are acoperire. Culmea, 1 Mai cade într-o miercuri!

Aşa le place românilor de 1 Mai

gratare 1 Mai

Biserica ortodoxă pune accent mai ales pe faptul că ne vom afla în Săptămâna Patimilor, când „trebuie să ne pregătim atât sufletul, cât şi trupul, înăsprind postul pe cât ne stă în putinţă în aceste ultime zile, care sunt cele mai importante din Post”. De asemenea, tradiţia ortodoxă mai spune că în Săptămâna Mare se recomandă păstrarea liniştii şi a tristeţii generale, ceea ce iarăşi nu le vine la socoteală celor cu chef de grătare, care obişnuiesc să învârtă mititeii pe ritmuri de muzică veselă.

Soluţia salvatoare: mititeii de post

Pentru cei care nu pot concepe sărbătoarea de 1 Mai fără un grătar în aer liber, dar nu vor să se abată nici de la canoanele bisericii, există totuşi o soluţie de compromis. Site-urile de reţete culinare propun mai multe variante de mititei de post, cum ar fi cei făcuţi din soia sau din ciuperci.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite