Vocea Rusiei: România şi Bulgaria ar putea forma un „front anti-Bruxelles”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicaţia „Vocea Rusiei“ include România în categoria ţărilor din Europa de Est care se vor alia împotriva Uniunii Europene, ca urmare a reticenţei exprimată de statele membre faţă de intrarea în Schengen a României.

„Europa de Est face front împotriva Bruxelles-ului? Într-adevăr, în prezent în UE nu se observă o solidaritate şi se poate ca în curând să se vorbească despre solidaritatea anti-Bruxelles a statelor din Europa Centrală şi de Est şi a susţinătorilor lor din afara UE.“, sună teoria celor de la „Vocea Rusiei“.

Jurnaliştii publicaţiei ruseşti au realizat un material în care explică că România, Ungaria şi Bulgaria au toate motivele pentru a se răzvrăti împotriva Uniunii Europene.

„În prezent, guvernul Ungariei se opune tendinţei liderilor UE de a controla într-un mod excesiv diferite aspecte ale vieţii statului. Alte ţări din Europa de est au şi ele pretenţii serioase faţă de Bruxelles. Printre altele, Bulgaria şi România, pe care UE refuză să le primească în Spaţiul Schengen, ar putea forma un «front anti-Bruxelles»“, se mai arată în materialul publicaţiei.

Mărul discordiei, cel puţin în cazul României şi al Bulgariei, ar fi intrarea în Schengen. „Recent, Comisia Europeană sub presiunea Germaniei, Olandei şi Franţei, a propus iarăşi Bucureştiului şi Sofiei să nu-şi facă iluzii. Anterior, oficialii europeni vorbeau în mod vag despre criminalitate, insuficienţa democraţiei, controlul slab al frontierelor naţionale. În prezent, principala pretenţie faţă de ambele ţări s-a concretizat: ţiganii. Potrivit Bruxelles-ului, guvernele Bulgariei şi României nu intenţionează să-i integreze în viaţa publică pe ţiganii locali, cu toate că în acest scop au fost alocate miliarde de euro“, se mai arată sursa citată.

În ceea ce priveşte Ungaria, publicaţia aminteşte mitingul susţinătorilor lui Viktor Orban şi faptul că premierul ungar a avut un discurs anti-european.

„Pe 23 octombrie, în centrul Budapestei a avut loc un miting la care au participat 500.000 de susţinători ai lui Viktor Orban. Mitingul a demonstrat sprijinul în masă al acestui curs: o anumită cantitate de naţionalism nu face decât să consolideze cererea de a se păstra independenţa naţională în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor social-economice şi politice. În cuvântarea sa, Viktor Orban a condamnat şi politica UE, pledând pentru menţinerea valutei naţionale“, mai scriu jurnaliştii ruşi.

„Vocea Rusiei“ prezintă şi o declraţie a ministrului de Externe, Titus Corlăţean, care afirmă că aceste pretenţii există numai faţă de România şi Bulgaria. „În privinţa miliardelor, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat la o conferinţă de presă că aceste afirmaţii sunt „poveşti”. De asemenea, el a menţionat că în UE trăiesc circa 15 milioane de ţigani care nu sunt cetăţeni români şi nimeni nu se ocupă de ei. Există pretenţii numai faţă de Sofia şi Bucureşti“, se mai arată în materialul publicaţiei ruseşti.

Pe aceeaşi temă:

Schengen: poveştile din spatele unui nou refuz

Parisul, ostil faţă de intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen

Ministrul bulgar de Externe răspunde Franţei: Atitudinea voastră legată de romi este absurdă

UPDATE Hollande îl susţine pe Valls. României îi va fi refuzată aderarea la Schengen, susţine un colaborator al preşedintelui francez
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite