Va fi mazilit Tudorel Toader? Cine i-ar putea lua locul?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a umplut paharul. Protestele magistraţilor şi lipsa de apetit a lui Toader pentru amnistie şi graţiere, pentru completuri şi protocoale secrete i-au fost fatale. Sub pretextul trecerii moţiunii simple votată astăzi inclusiv de parlamentari PSD, premierul Dăncilă va cere remanierea lui Tudorel Toader.

Problema e că înlocuitorul său trebuie să treacă de semnătura preşedintelui Iohannis, lucru extrem de dificil, după cum s-a văzut la ultima remaniere.

Prestaţia lui Toader a fost lamentabilă

Efectele recursului compensatoriu. Circa 14.000 de deţinuţi eliberaţi, printre ei criminali, violatori, tâlhari. O parte dintre aceştia au recidivat. Au omorât, violat, tâlhărit. Victimile lui Toader, pe care le are pe conştiinţă.

A modificat legile justiţiei până le-a hăcuit de tot. OUG 7, dată fără consultări şi fără să înţeleagă consecinţele, este urmată de modificarea modificării, o altă OUG care nu se ştie dacă este acceptată de sistem.

Presiunea de la forurile europene, pe care Tudorel Toader şi le-a pus în cap, este teribilă. În ultima vizită la Bruxelles mai toată lumea i-a întors spatele. Comisia de la Veneţia, MCV, GRECO, Rezoluţia PE, toate spun că Tudorel Toader este o calamitate în domeniul justiţie. Deşi se crede Dumnezeul justiţiei.

PSD a decis să-l remanieze pe Toader

Declaraţiile liderilor PSD în direcţia aceasta au venit în cursul zilei de ieri. Florin Iordache i-a tăiat microfonul Camerei Deputaţilor, când încerca să explice acuzele din moţiunea simplă împotriva sa, şi l-a invitat să ţină conferinţa de presă afară. Iată câteva declaraţii. Pe de altă parte, termenele in dosarul „Bombonica“ curg implacabil şi Dragnea s-ar putea alege cu o condamnare definitivă cu executare chiar în luna mai, înaintea alegerilor europarlamentare. Se poate imagina o ruşine mai mare? De aici urgenţa ordonanţei de amnistie si graţiere.

Mihai Fifor, şeful Consiliului Naţional al PSD: „Nu înţeleg de ce era nevoie să bulversăm un întreg sistem. În continuare sunt lucruri care nu s-au clarificat“. „Nu poţi să vii şi să spui că noi facem un lucru bun, voi în Parlament faceţi rău. Încă o dată, OUG 7 a venit fără consultări“. „Nu s-a mai văzut ca magistraţii să protesteze în stradă“.

Florin Iordache, şeful Comisiei Juridice Speciale: „Domnule ministru, am luat voturi să fim la putere ca să ne îndeplinim ce am promis – o justiţie în slujba cetăţeanului, ca să nu mai fie abuzuri“. „Când consideri că ai greşit, fie îţi dai demisia din funcţia de ministru, fie eşti remaniat“.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea îl acuză pe ministrul Justiţiei că „a tărăgănat“ revocarea din funcţie a procurorului general. Nicolicea i-a reproşat lui Toader că nu îşi asumă modificările la legile justiţiei şi că se laudă că a făcut modificările impuse de Curtea Constituţională, ceea ce înseamnă că doar a cârpit, fără a „construi ceva nou“.

UDMR a decis să nu-l mai susţină pe Toader

Declaraţia lui Kelemen Hunor: „OUG pe justiţie nu e raţională şi iată dovada au dat altă OUG, de aceea nu îl vom susţine pe domnul Toader de data aceasta. Colegii mei vor avea mâine dimineaţă o şedinţă de grup, dar nu îl vom susţine pe domul Toader în aceste condiţii“.

Cu voturile opoziţiei, ale UDMR, a unei părţi din deputaţii PSD, Tudorel Toader e terminat. Şi-a încheiat cariera de „Dumnezeu“ al justiţiei, care dă OUG-uri doar cum îi bubuie lui mintea. Şi sub semnătura premierului Dăncilă, care va trebui să răspundă cum de se lasă manipulată de Tudorel Toader.

Tăriceanu nu l-ar vrea remaniat pe Toader, dar este şantajat de PSD în legătură cu ridicarea imunităţii din ancheta privind mita de 800.000 euro şi de susţinerea la prezidenţiale. Probabil, deputaţii ALDE se vor abţine, sau vor vota împotriva moţiunii simple.

Ce urmează

Aici e aici. Preşedintele Iohannis va cere să i se prezinte şi înlocuitorul lui Toader, odată cu cererea de remaniere a acestuia. Cine va fi înlocuitorul? Florin Iordache a declarat că ar da iarăşi OUG 13. Este clar că Florin Iordache, Eugen Nicolicea, sau altul de acest gen nu va fi acceptat de Iohannis. Şi nu va emite decretul de remaniere a lui Toader până nu are un înlocuitor convenabil. PSD ar vrea pe cineva care să dea odată OUG-ul de amnistie şi graţiere, OUG-ul privind completurile de 5 şi cel referitor la protocoalele secrete. Va găsi pe cineva dispus să facă acest gest extrem de riscant? Robert Cazanciuc, fost ministru de Justiţie, îşi va asuma această misiune aproape imposibilă, având în vedere previzibilele reacţii interne şi externe? Că va fi pus la stâlpul infamiei şi nu-l va spăla nici Dunărea? Greu de găsit un ministru al Justiţiei, cât de cât competent şi care să-şi asume „sinuciderea“ profesională prin semnarea OUG-urilor cerute de Dragnea şi PSD. Nici premierul Dăncilă nu cred că ar fi încântată să-şi asume alte OUG-uri pe justiţie, după consecinţele dezastruoase ale OUG 7.

Dacă Tudorel Toader scapă şi de dată această de mazilire, va fi exact pentru acest motiv: nu există un posibil candidat la funcţia de ministru, acceptat de Iohannis şi care să fie dispus să-şi pună în cap magistraţii, presa independentă, opinia publică şi forurile de la Bruxelles.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite