USL a renunţat deocamdată la legea amnistiei: Ponta: Categoric nu se mai votează în această sesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a anunţat astăzi că proiectul de lege privind amnistia şi graţierea nu va fi repus în dezbatere în această sesiune parlamentară pentru că majoritatea USL nu mai susţine iniţiativa legislativă. Ponta a mai spus că el, ca deputat, ar susţine un asemenea proiect de lege.

"Proiectul de lege privind amnistia nu mai este susţinut de PSD. Categoric, nu. Nu se mai reia proiectul în această sesiune. Nu se mai discută despre graţiere, amnistie. Nu mai există o susţinere în USL pentru acest proiect. (...) Atât timp cât această majoritate parlamentară este împotrivă, evident că nu trece aşa ceva", a spus Victor Ponta, la Parlament.


Întrebat dacă proiectul va fi respins definitiv de parlamentari, Ponta a spus că aceasta este treaba Parlamentului, dar a precizat că, în calitate de deputat, simte nevoia unei legi a amnistiei.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a luat în discuţie în secret, în marţea neagră din luna decembrie 2013,  un controversat proiect de lege promovat insistent de deputaţii Nicolae Păun (Partida Romilor) şi Mădălin Voicu (PSD), privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse.

Iniţial, proiectul de lege prevedea amnistierea totală a faptelor pentru care legea prevede o pedeapsă maximă de până la 4 ani. Printr-un amendament, Comisia juridică a majorat acest prag la 7 ani, dar a inclus pe lista excepţiilor de la amnistie darea de mită şi primirea de foloase necuvenite, prevăzute de Codul Penal. Luarea de mită nu a fost inclusă pe lista excepţiilor, întrucât maximul de pedeapsă este de 15 ani, mai mare decât pragul de 7 ani.

Pe lista excepţiilor au mai fost incluse patru infracţiuni de natură economică din Legea specială 78/2000, precum şi alte patru infracţiuni informatice prevăzute de Legea 161 din 2003. Pentru toate celelalte fapte de corupţie, dacă pedeapsa maximă este de până la 7 ani, se aplică amnistia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite