Unde a greşit Nicuşor Dan

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a înţelege unde a greşit Nicuşor Dan de a ajuns în situaţia de a-şi pierde partidul pe care l-a fondat, trebuie să plecăm de la modul în care a fost înfiinţat USR.

În urma experienţei personale din cele câteva luni în care am participat la fondarea şi activitatea USR Ilfov, cred că am identificat unele dintre cauzele care au dus la eşecul lui Nicuşor Dan. Ce am descoperit la nivelul filialei era simptomatic pentru USR în ansamblu. Foarte mulţi oameni naivi într-ale politicii, aduşi la un loc din varii motive, în special lupta anticorupţie, dar lipsiţi de liantul necesar care poate face să funcţioneze un organism complex cum este un partid politic – identitatea ideologică. De fapt, haosul organizatoric şi ideologic în care se găsea USR era imaginea liderului său, Nicuşor Dan.

Din nefericire pentru acest nou partid, locul de unde trebuiau să vină clarificările necesare privind viitorul său, şi anume zona de putere din jurul lui Nicuşor Dan, s-a dovedit a fi piatra de moară pentru formaţiune. Nicuşor Dan s-a înconjurat în toată această perioadă de oameni lipsiţi de viziune, care l-au împins către decizii extrem de proaste. L-au încurajat în susţinerea ideii „neclarificării ideologice“ a formaţiunii pe care o conducea, pe considerent electoral, o strategie care funcţionează pe termen scurt, dar care devine păguboasă pe termen mediu şi lung. Decizia de a deschide listele electorale pentru tehnocraţii din Guvernul Cioloş, fără un angajament ferm din partea fostului premier privind susţinerea USR în campanie a fost indusă lui Nicuşor Dan tot de marii „strategi“ din jurul său, tot pe considerente electorale. O strategie proastă, deoarece singurele două personaje, cu real potenţial electoral din guvern erau Dacian Ciloloş şi Vlad Voiculescu, aportul celorlalţi fiind nesemnificativ. La fel de neinspirată a fost şi decizia de a menaja PNL în campania electorală, un partid la fel de vinovat ca şi PSD de corupţia care a pus sistematic stăpânire pe România. Electoratul USR a fost luat în mare parte din bazinul PNL, iar o strategie prin care PNL şi PSD erau puşi la un loc ar fi dus la un rezultat mai bun pentru formaţiunea lui Nicuşor Dan, în detrimentul liberalilor.

Sincer, USR fără Nicuşor Dan mi se pare o anomalie.

Personal, cred că lui Nicuşor Dan i se poate reproşa lipsa curajului de a se despărţi de anumiţi oameni care l-au sfătuit prost şi l-au adus în această situaţie. Personaje cărora le-a dat credit când era evident că sunt depăşite de greutatea funcţiei în partid şi care în momentul luptei cu gruparea Ghinea s-au dovedit incapabile să-l susţină. Personaje care s-au văzut cu un mandat de senator sau deputat şi care deja şi-au încheiat cariera politică. Lui Nicuşor Dan i se poate reproşa, de asemenea, că nu a fost categoric în respingerea traseiştilor politici, inclusiv ai celor de la M10 sau alte mici formaţiuni politice, oameni care au venit în USR pentru a-şi satisface neîmplinirile din alte partide. Nu în ultimul rând, lui Nicuşor Dan i se poate reproşa faptul că nu a luat pulsul partidului, că s-a consumat în dezbateri inutile pe la televiziuni, gen Antena 3 şi RTV, al căror public doar îl asculta, fără să-i înţeleagă ideile.

L-am criticat pe Nicuşor Dan pentru toate greşelile enumerate mai sus şi în alte editoriale. Cu toate acestea, consider că el ar trebui să revină în USR şi să recâştige încrederea membrilor săi de la baza partidului. Trebuie să renunţe la majoritatea celor care l-au sfătuit în ultimul an şi să-şi refacă echipa de colaboratori. Trebuie să candideze la funcţia de preşedinte al USR şi să accepte că într-un partid modern, liderul nu reprezintă doar opiniile sale, ci opiniile majoritatăţii celor care i-au delegat, prin vot, conducerea. Dispariţia USR ar fi un dezastru pentru viaţa politică din România. Sincer, USR fără Nicuşor Dan mi se pare o anomalie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite